Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu hävdar i en intervju att ryska styrkor inte använt klustervapen i Ukraina, men det tillbakavisas av oberoende källor.

Ryssland svar efter USA:s besked om klustervapen till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland kommer också att börja använda klustervapen om USA levererar sådana till Ukraina. Det säger Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu. Samtidigt hävdar människorättsorganisationer att Ryssland redan använt klustervapen i kriget.

Förra veckan bekräftade USA:s säkerhetsrådgivare Jake Sullivan att president Joe Biden godkänt leveranser av klusterbomber till Ukraina.  I en intervju med rysk statskontrollerad media hotar nu Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu att även Ryssland kommer att ta till sådana vapen, om de amerikanska leveranserna blir verklighet.

Redan för ett år sedan konstaterade människorättsorganisationen Amnesty International  att ryska styrkor vid upprepade tillfällen använt förbjudna klustervapen i kriget. Enligt organisationen Human Rights Watch har båda sidor i konflikten använt sådana vapen.

Samtidigt säger Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu att Ryssland aldrig använt klustervapen i kriget mot Ukraina. Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.