Totalt 41 attacker i Charkiv har undersökts – enligt Amnesty har minst 62 personer dött och minst 196 skadats. Foto: Amnesty International

Amnesty: Bevis för rysk användning av klusterbomber

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland använder förbjudna vapen och har dödat hundratals civila i den ukrainska staden Charkiv. Det skriver Amnesty International i en rapport som släpps i dag.

– Den upprepade användningen av klustervapen, som är förbjudna i större delen av världen, är chockerande och ännu ett tecken på en fullständig likgiltighet för civila liv, säger Donatella Rovera från Amnesty, i rapporten.

Bombningarna av 1,5 miljonersstaden Charkiv inleddes på krigets första dag, den 24 februari.

Amnestys utredare har utrett flera av attackerna och konstaterar att det finns bevis för att ryska styrkor vid upprepade tillfällen använt klustervapen och avståndslagda minor. Dessa vapen kan inte göra skillnad på civila och militära mål och anses strida mot folkrätten.

– Människor har dödats i sina hem, på gatorna, i lekparker, på begravningsplatser, medan de köat för humanitär hjälp eller när de handlat mat och mediciner, säger Donatella Rovera, senior rådgivare för Amnesty Crisis Response Team.

Intervjuer och analys av ammunition

Totalt 41 attacker i Charkiv har undersökts med hjälp av intervjuer och analyser av ammunition. Enligt Amnesty har minst 62 personer dött och minst 196 skadats.

Organisationen hänvisar också till chefen för den medicinska avdelningen vid Charkivs regionala militärförvaltning, som uppger att 606 civila har dödats och 1 248 skadats i Charkiv-regionen sedan invasionen inleddes.

Attack med med klusterbomber

En av de attacker som beskrivs i Amnestys rapport inträffade den 15 april vid en gata med namn Myru i grannskapet Industrialni. Enligt Amnestys rapport sköt ryska styrkor klusterbomber och minst nio civila dödades och över 35 skadades, däribland flera barn.

Läkare som behandlade de drabbade har funnit stålstavar i patienternas kroppar av samma typ som finns i klusterbomber.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är ett krigsbrott? Hör folksrättsprofessorn Pål Wrange förklara. Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Klustervapen och avståndslagda minor

Klustervapen innehåller en mängd mindre vapen som kan spridas över ett stort område. Amnesty har dokumenterat användningen av klustervapen av modell 9N210 och 9N235 i sju attacker i Charkiv.

Avståndslagda minor läggs ut via flyg eller artillerigranater.

Ryssland har inte anslutit sig till vare sig konventionen om klusterammunition eller konventionen om antipersonella minor. Denna typ av vapen är är dock i sin natur urskillningslösa och attacker mot civila utgör ett krigsbrott enligt folkrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.