Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så strider ukrainska partisaner mot de ryska ockupanterna. Foto: Sociala medier, Reuters

Ryska ockupanter ökar trycket på ukrainska partisaner

Uppdaterad
Publicerad

Det ockuperade området i Ukraina har skakats av flera våldsamma partisandåd: sprängningar, lönnmord och sabotage.

De ryska ockupanterna blir allt mer pressade att upprätthålla ordningen, enligt statsvetaren Jurij Matsijevskyj.

– Ryska säkerhetstjänsten FSB skärper nu kontrollen av de ukrainska partisanerna, säger han.

I delar av de ockuperade områdena har den lokala polisen fått förstärkning av FSB, enligt ukrainska arméns centrum för nationellt motstånd.

De ryska ockupanterna genomsöker mobiltelefoner och datorer samt genomför fordonskontroller och husrannsakningar för att hitta partisaner.

Kriget i Ukraina

– De letar särskilt efter dem som är associerade med Atesh-rörelsen (partisaner på Krim), säger Matsijevskyj, professor i statsvetenskap vid Ostroh-akademins nationella universitet.

På Krim har myndigheterna satt upp fler övervakningskameror längs halvöns järnvägar, efter tidigare sabotage, skriver centret på sin sajt.

Fem personer gripna

Nyligen greps fem ukrainare från ockuperade Melitopol. Samtliga har åtalats för att tillhöra en ”terrorgrupp” och sitter nu häktade i Moskva, enligt ryska statskontrollerade medier.

Männen greps efter att FSB ska ha hittat sprängämnen, vapen och ammunition knutna till de misstänkta på flera ställen.

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har en motståndsrörelse växt fram i de ockuperade områdena. Nästan varje vecka rapporterar pro-ryska medier om sprängdåd riktade mot ukrainska kollaboratörer och den ryska militären samt sabotage mot kritisk infrastruktur.

Melitopol kallas ”terrorhuvudstaden”

Särskilt Melitopol, en viktig järnvägsknutpunkt, är drabbat – och har kallats ”terrorhuvudstaden” av en lokal företrädare för ockupationsmakten.

I november rapporterade den Washington-baserade tankesmedjan ISW att minst 11 företrädare för ockupationsstyret lönnmördats. Sedan dess har ytterligare flera personer med inflytande dött i bilexplosioner.

I videon: hör Matsijevskyj om hur partisanerna bekämpar ockupationsmakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet