Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se bilder på puckellaxen och hör de norska fiskarnas oro i klippet ovan. Foto: NRK

Ryska puckellaxar invaderar Norge – har även hittats i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den invasiva arten puckellax strömmar i tusental till de norska laxälvarna. Flera fynd har också gjort i Sverige, där den har fått högsta riskklassningen för invasiva arter.

– Vi ser med stort bekymmer på om den skulle komma hit och etablera sig, säger Erland Lettevall vid Havs- och vattenmyndigheten.

Sedan några år tillbaka har de norska vildlaxarna fått ovälkommet sällskap. Från ryska vatten har puckellaxen spridit sig och hittats i fjordar och älvar. I år har norska Havsforskningsinstitutet rapporterat rekordfångster av fisken, som naturligt bara ska finnas i Stilla havet.

– Det här kommer att bli ett allvarligt problem för hela Norge, säger Eldar Berli, generalsekreterare för Norges jägar- och fiskarförbund, till NRK.

Förutom att den tränger ut vildlaxarna från deras fortplantningsområden är ett bekymmer att puckellaxen dör i tusental efter att de lekt – sedan ruttnar de och förpestar miljön. Miljontals norska kronor satsas nu på att bli kvitt den invasiva arten, rapporterar NRK.

Högsta riskklassen

I Sverige har totalt sju fynd av puckellax registrerats, berättar Erland Lettevall, utredare vid miljövervakningsenheten på Havs- och vatten myndigheten, HaV. Bland annat har den observerats på flera håll längs västkusten, och flera år i rad har den setts i Ätran.

HaV följer noga puckellaxens framfart.

– Det är en så kallad dörrknackar-art, den har fått den högsta riskklassen. Vi ser med stort bekymmer på om den skulle komma hit och etablera sig, Erland Lettevall.

Skulle den få fäste i Sverige riskerar den att skapa obalans i ekosystem och konkurrera ut andra arter.

– Den konkurrerar framförallt med andra laxfiskar, både om mat och utrymme. Den har också odlats mycket och är bärare av mycket parasiter och sjukdomar som våra inhemska arter lax och öring är känsliga för.

Ska avlivas

Fisken bekämpas genom infångning och avlivning.

– Ju tidigare vi kan upptäcka dem, desto lättare är det att göra något. Man ska fånga dem och inte släppa tillbaka dem. Puckellaxen är iögonfallande och den är lätt att artbestämma, säger Erland Lettevall.

Den fritidsfiskare som får en på kroken uppmanas att rapportera fyndet och döda fisken, som för övrigt är en uppskattad matfisk i Ryssland.

– Man ska inte släppa tillbaka fångsten, det är väldigt viktigt. Är det ett lekande exemplar förhindrar man den leken.

Puckellaxen kommer från Norra Stilla havet och Norra Ishavet.

På 50- 60- och 70-talen inplanterades den i flera floder vid Vita havet och Barents hav.

Det är troligtvis därifrån den har vandrat till Norge och Sverige.

Här riskerar den att tränga ut vildlax och öring. Den kan också bilda hybrider med de inhemska laxarterna vilket kan få genetiska effekter.

Källa: Havs – och vattenmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer