En skylt i byn Njonoksa, i närheten av staden Arkhangelsk, berättar om att det där finns en militär testanläggning – strax utanför byn inträffade en explosion den 8 augusti. Foto: AP / TT

Ryska sjukhuspersonalens rädsla efter mystiska explosionen: ”Väldigt hög dos strålning”

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhuspersonalen som vårdade drabbade efter explosionen på en rysk testanläggning i början av augusti varnades inte och hade ingen skyddsutrustning. Nu är de rädda att de själva utsatts för strålning, säger två anonyma läkare till BBC.

Minst fem personer dog i den mystiska explosionen, som inträffade på en rysk militär testanläggning i Vita havet i början av augusti. Sex andra personer skadades. Enligt ryska tjänstemän skedde olyckan vid ett robottest med ”isotop-bränslekällor”, men exakt vad som har hänt är oklart och det har förekommit många spekulationer.

Vad man dock kan konstatera är att strålningsnivåerna höjdes kraftigt i den ryska staden Severodvinsk efter explosionen. Där registrerades nivåer upp till 16 gånger det normala. Senare kom det fram att fyra stationer som mäter strålning i Ryssland slutade rapportera in uppgifter strax efter explosionen.

Militären varnade inte

Två läkare i Arkhangelsk berättar nu anonymt för BBC om oron bland sjukhuspersonalen. Enligt dem kom minst 90 personer i kontakt med personer som dog i explosionen – men militären hade inte varnat dem för exponeringen av radioaktiva ämnen.

Läkarna befann sig på ett annat sjukhus i staden, som tog emot och vårdade tre av de som skadats.

Tog emot andra patienter

När de skadade kom in till akuten var det uppenbart att de var väldigt sjuka, säger läkarna. Men det var först någon timma senare man insåg att ”de hade utsatts för en väldigt hög dos strålning”. Under tiden hade akuten fortsatt att ta emot andra patienter.

Läkarna säger till BBC att de är rädda för sin egen hälsa och att de nu väljer att berätta om händelsen för att de inte vill att något liknande ska inträffa igen.

– Vi vill inte att de tar hit tre, kanske nästa gång tio personer, Gud förbjude, och döljer informationen för oss igen, säger en av dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.