Arkivbild juli 2018: Ryska försvarsministeriets Youtube-kanal visar vad som påstås vara roboten Burevestnik. Fredrik Westerlund, forskningsledare vid FOI, är kritik till USA:s presidents utspel kring de ryska haverierna. Foto: FOI & Rysslands försvarsministerium

FOI-expert kritisk till Trumps tweet om ryska vapentester

Uppdaterad
Publicerad

Ett tjugotal personer har i sommar omkommit i olika ryska militära haverier, som uppges kopplade till utveckling av nya vapen. FOI:s expert Fredrik Westerlund säger att man ska vara försiktig med att dra slutsatser om vilka vapen det handlar om. Det blir inte enklare när USA:s president Donald Trumps tweetat påståenden som inte är korrekt fakta, anser Westerlund.

Under sommaren har det skett en rad militära haverier i Ryssland, som resulterat i minst 21 dödsfall och många fler har kommit till skada. Incidenterna uppges vara kopplade till utveckling av nya vapen i Ryssland

Enligt USA:s president Donald Trump ska det senaste haveriet den 8 augusti ha inträffat när Ryssland testade kryssningsroboten SSC-X-9 Skyfall, som Ryssland benämner Burevestnik. Han tweetade uppgiften på måndagen efter en artikel i New York Times.

Ryska myndigheter har uppgett att sju militärer och forskare omkom i haveriet. Ytterligare sju skadades.

”USA lär sig mycket av robotexplosionen i Ryssland. Vi har liknande, om än mer avancerad teknik. Den ryska ”Skyfall”-explosionen får folk att oroa sig för luften runtomkring anläggningen, och långt bortom den. Inte bra!” skrev Donald Trump.

Kritiseras av svenska FOI

Fredrik Westerlund, som är forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och expert på rysk militärstrategi och kärnvapenfrågor, säger att man bör vara försiktig med att dra en sådan slutsats som Trump gör.

– Det finns för lite information om vad man testat. Vi skulle behöva mer information från Ryssland. Det jag ser i artikeln i New York Times är att de säger att de ”misstänker”. Det är inte samma sak som att man vet.

Han fortsätter:

– De har bara sagt att det är en vätskedriven raketmotor som exploderade, och det finns en uppsjö av vätskedrivna motorer i den ryska arsenalen. Man kan naturligtvis spekulera, men det är fortfarande spekulationer.

Fredrik Westerlund, forskningsledare vid Försvarets forskningsinstitut (FOI). Foto: FOI

Fredrik Westerlund är dessutom tveksam till vissa tweets från USA:s president.

– Jag tror att i många avseenden ska man ta information från Trump med en nypa salt. Det framstår som att tweets från den amerikanska presidenten inte alltid är korrekta faktamässigt, säger Fredrik Westerlund.

”Smutsigt vapen”

I juli 2018 publicerade ryska försvarsministeriet en video med vad som påstods vara roboten ”Burevestnik” på sin Youtube-kanal, vilket SVT Nyheter rapporterade. Då uppgavs att vapnet inte var färdigutvecklat, utan genomgick tester.

Då uppgavs att kryssningsroboten, med kapacitet för kärnvapenstridsspetsar, skulle ha ”en nästan obegränsad” räckvidd eftersom den drivs av en atomreaktor när den flyger. Den ska vara mycket svår att upptäcka, då den kan flyga på låg höjd och anfalla från oväntat håll.

Fredrik Westerlund säger att det inte finns någon tvekan om att Ryssland utvecklar detta vapen. Men det är mycket osäkert hur långt arbetet nått. Han beskriver det som ett ”smutsigt vapen” och tillägger att alla kärnvapen är smutsiga.

– Men det här är ännu smutsigare i och med att det drivs av en oskärmad kärnreaktor.

– Jag har ingen andeldning att tro att det här är en bluff. Sen är frågan hur långt man har kommit i utvecklingen och hur långt man har kvar. Det här är inte enkla saker. Min bestämda uppfattning är att man från rysk sida kraftigt överdriver hur långt man kommit i utvecklingen, av inrikes- och utrikespolitiska skäl.

Han betonar också att även om amerikansk underrättelsetjänst har en uppfattning om vad som kan ha hänt, så kan säkerheten i slutsatsen variera.

– Det är underrättelsetjänstens uppdrag att ha en uppfattning, men sen kan den ha olika konfidensgrad.

USA:s president Donald Trump tweetar om det ryska robotsystemet Skyfall (Burevestnik). Foto: Skärdump av Twitter.

Donald Trump skrev även på måndagen i sitt tweet att ”vi har liknande, om än mer avancerad teknik”. Enligt FOI:s Fredrik Westerlund stämmer inte det, om Trump menar att kryssningsroboten drivs av en kärnreaktor.

– Om misstanken är att det är en reaktordriven robot så stämmer det inte att USA ligger före i det avseendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.