Foto: SVT/UI

Rysslandsexperten: Militär sekretess kan förklara avspärrningen

Uppdaterad
Publicerad

Det är troligtvis militär sekretess – och inte strålningsnivåer – som förklarar Rysslands stängning av Dvinabukten för sjöfart, enligt Rysslandsexperten Martin Kragh.
– Det här handlar om raketteknik för kärnvapenbärande ubåtar, säger han till TT.

Efter torsdagens explosion vid en testanläggning utanför Archangelsk i Ryssland stänger landet av all sjöfart i en månad i den intilliggande Dvinabukten.

– Det här handlar om raketteknik för kärnvapenbärande ubåtar, vilket är bland det mest skyddsvärda som finns i den ryska militären, säger Martin Kragh, chef för Utrikespolitiska institutets Rysslands- och Eurasienprogram.

– Allt kring detta präglas av hög sekretess. Stängda säkerhetsområden, människor med hemliga befattningar. Det kan handla om att man vill sanera området på delar som kan ha spridits, antingen av sekretess- eller miljöskäl. Man kanske inte vet vad skadan är.

”Stora missiler och motorer”

Enligt vissa ryska källor ska explosionen ha inträffat ombord på ett fartyg, berättar Kragh.

– Det kan förklara varför man stänger av ett havsområde. Det är stora missiler och motorer det handlar om, explosionerna kan bli stora och mycket kan spridas.

Kragh tror inte att Ryssland hemlighåller skadliga strålningsnivåer.

– Jag gissar att om de ljög skulle det enkelt kunna verifieras av närbelägna länder med mätinstrument, som Finland och Sverige. Det vore en oerhört riskabel strategi och jag har svårt att se vad de skulle tjäna på det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer