Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alla Kouzina och hennes man är några av de som fortfarande inte har lämnat Mariupol och kan vittna om fortsatta striderna. Foto: EBU/TT/AP

Ryska styrkor lämnar Mariupol – nya evakueringar väntar

Uppdaterad
Publicerad

De flesta ryska styrkor som har befunnit sig vid den ukrainska hamnstaden Mariupol har lämnat området och begett sig norrut i Donbassregionen, enligt USA:s försvarshögkvarter.

Under fredagen väntas nya evakueringar, men attackerna mot stålverket Azovstal rapporteras fortsätta.

Kvar i sargade och sönderskjutna Mariupol finns runt 2 000 ryska soldater, vilket motsvarar ungefär två bataljonstaktiska grupper, enligt USA. De befinner sig runt stålverket Azovstal, där de sista ukrainska soldaterna i staden har tagit sin tillflykt.

En markoffensiv i området fortsätter, trots Rysslands president Vladimir Putins tidigare order om att stålverket skulle isoleras och inte stormas, skriver Storbritanniens försvarsdepartement i sin senaste underrättelseanalys.

Kriget i Ukraina

”De förnyade försöken att säkra Azovstal och helt inta Mariupol är troligtvis kopplat till kommande segerdagen den 9 maj och Putins vilja att nå en symbolisk framgång i Ukraina” står det i rapporten.

Nya evakueringar under fredagen

Nästan 500 civila har evakuerats ur staden och stålverket i veckan, enligt ukrainska presidentämbetet.

En ny fordonskolonn organiserad av FN och Internationella rödakorskommittén hoppas komma fram på fredagsmorgonen för att evakuera de omkring 200 civila som, enligt Mariupols borgmästare, gömmer sig i tunnlarna under stålverket.

– Vi måste fortsätta att göra allt vi kan för att få ut människor från detta helvete, säger FN:s generalsekreterare António Guterres.

Ukrainas vice premiärminister Iryna Veresjtjuk, säger till nyhetsbyrån AFP att evakueringarna under fredagen kommer att fokusera på de som är fast i stålverket.

Unicef: Eldupphör brakar samman

Ryssland lovade att styrkorna vid stålverket skulle pausa striderna i tre dagar, mellan klockan 07–17, från och med i torsdags, men uppgifterna om eldupphöret efterlevdes gick under gårdagen isär.

– Vi har haft så många ensidiga eldupphör som brakat samman och det slutar alltid med civila offer. Vi behöver flera evakueringar, säger James Elder, talesperson för Unicef, till SVT:s Morgonstudion på fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet