Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem eller vilka ligger egentligen bakom sabotaget mot gasledningarna Nord Stream ett och två? I inslaget presenteras tre aktörer som anklagats. Foto: SVT

Ryska UD: Sverige skyddar skyldiga bakom Nord Stream-dådet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige, Danmarks och Tyskland ambassadörer kallades i dag upp till det ryska utrikesdepartementet. De fick ta emot protester från den ryska regeringen för ”bristen på resultat” i utredningarna kring Nord Stream-sabotaget

– Ryssland har ingen som helst aning om vad vi arbetar med eller vilka resultat vi har, säger åklagare Mats Ljungqvist som leder förundersökningen.

Ryssland har tidigare kritiserat länderna för att inte vara tillräckligt transparenta i utredningsarbetet.

”De nämnda ländernas bristande intresse för att fastställa de verkliga omständigheterna kring sabotaget angavs. Tvärtom drar de uppenbarligen ut på tiden och försöker dölja spåren och brottets verkliga gärningsmän som vi tror ​​är välkända länder.” skriver ryska UD i ett pressmeddelande.

Sabotage mot Nord Stream

Åklagaren: ”Ryssland har ingen aning”

Kammaråklagare Mats Ljungqvist leder den svenska utredningen om Nord Stream. Han har sett kritiken från Ryssland och svarar med att konstatera att Sverige är ett demokratiskt land där vi har förundersökningssekretess som skyddar rättsprocesser från påtryckningar från andra länder.

– Förundersökningssekretessen är en del av vårt rättsystem och med den bakgrunden har Ryssland ingen som helst aning om vad vi arbetar med eller vilka resultat vi har i vår utredning.

– Därför tycker jag inte att den här kritiken är värd att kommentera, egentligen, säger Ljungqvist.

”Har hittat flera svar”

Mats Ljungqvist säger att svenska utredningar inte är transparenta, oavsett om Ryssland kräver insyn eller inte.

– Jag vet däremot var förundersökningen är och vi har hittat ett flertal svar på de frågor som vi vill hitta svar på, säger han.

Huruvida han på något sätt märkt av påtryckningarna från Ryssland, eller om han varit i kontakt med UD efter dagens utspel vill han inte kommentera. Han vill inte heller ge några detaljer om utredningen, men säger att utredningsläget ser bra ut.

– Det är med alla mått mätt en unik händelse och en svår utredning. Det är inga snatterier eller koppartjuvar vi pratar om.

– Men hade utredningen inte gått bra hade jag lagt ner den, säger Ljungqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet