Protesterna har pågått under lång tid, bilden är från en protest i februari. Foto: Natalia Beshkareva/TT

Ryska vädjan till Sverige: Rädda oss från soporna

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter som protesterar mot massiv sopdumpning i nordvästra Ryssland har – ställda inför vad de själva beskriver som en miljökatastrof – bett Sverige, Norge och Finland om hjälp.

”Vårt land drunknar i sopor”, skriver de i ett öppet brev till de nordiska ländernas ledare.

När skogsavverkningen i ryska Sjijes, en liten tågstation drygt 100 mil nordost om Moskva, för snart ett halvt sekel sedan stängde var det få som stannade kvar. De sista boende lämnade 2002, och sedan dess har platsen setts som i princip öde.

I själva verket har boende i det kringliggande området fortsatt att jaga, fiska och samla mat där. Något som blivit tydligt under det gångna året, med regelbundna protester mot Moskvas planer på att skeppa dit 2,3 miljoner ton sopor årligen, enligt The Moscow Times.

Upprördheten är inte svår att förstå, givet varningar från miljöaktivister om att avfallsförvaringen kan släppa ut giftiga gaser i luften och förgifta grundvattnet i såväl Archangelsk-regionen som i angränsande delrepubliken Komi.

Vädjar till Norden

Nu har fem regionala miljögrupper gått samman för att i ett gemensamt öppet brev till ledare i Sverige, Norge och Finland vädja om hjälp från grannländer som ”framgångsrikt löst sina sop-problem”. Brevet, som publicerats i tidningen Novaja Gazeta, riktas även till regionala samarbetsorganet Barentsrådet.

”Vårt land drunknar i sopor”, står det i brevet.

”Vi tror inte längre att vårt lands ledare kommer att höra oss och försäkra vår, i grundrätten givna, rätt att leva under beboeliga villkor”.

Sverige erbjuder sin hjälp

Aktivisterna ska enligt egen förklaring ha vänt sig utomlands med sitt rop på hjälp, efter att försök att vädja till ryska myndigheter misslyckats.

– Ryska myndigheter låtsas som om de inte känner till problemet fastän de förstås känner till allting, säger Dmitrij Sekusjin från en av miljögrupperna till The Moscow Times.

– De gör det här för att de vill driva igenom projektet och tjäna pengar.

När president Vladimir Putin tillfrågades om saken sade han att Moskva inte kan svämma över med sopor, men att hänsyn måste tas till boende.

Sveriges ambassadör Peter Ericson ska i en intervju med radiostationen Echo Moskvij ha sagt att Sverige är redo att hjälpa till och bidra med erfarenheter av avfallshantering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.