Kisljak har suttit på posten som USA-ambassadör sedan 2008 och väntas bli ersatt av vice utrikesminister Anatolij Antonov. Foto: TT

Ryske ambassadören lämnar Washington

Uppdaterad
Publicerad

Sergej Kisljak, Rysslands ambassadör till USA, avslutar nu sin tjänstgöring. Kisljak är en av huvudpersonerna i den pågående utredningen kring Donald Trumps och hans kampanjs eventuella samarbete med Ryssland under det amerikanska presidentvalet i höstas.

Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak har varit en av huvudpersonerna i den rysshärva som överskuggat president Donald Trumps första sex månader vid makten, efter flera uppmärksammade möten med företrädare för Trumpkampanjen före valet.

Nu har han avslutat sin tjänstgöring i Washington.

Trump och Ryssland

LÄS MER: Nyckelspelarna i senatsförhören om Ryssland

Han har suttit på posten sedan 2008 och väntas bli ersatt av vice utrikesminister Anatolij Antonov, som ännu inte har anlänt till USA. Antonovs nominering måste fortfarande godkännas av Kreml.

Trump-medarbetare ljög om kontakt med Kisljak

Tidigare i år tvingades Trumps nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn avgå sedan han ljugit om sina kontakter med Kisljak. Även Jeff Sessions, nu justitieminister och tidigare senator som rådgav Trump, har haft möten med ambassadören och därför sagt att han inte kan delta i ryssutredningen.

LÄS MER: Nya uppgifter om Sessions: Ska ha diskuterat valfrågor med Ryssland

Trumps rådgivare och svärson Jared Kushner träffade också Kisljak före maktskiftet.

Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka USA:s presidentval, och Trump har sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet