I en intervju med NBC News berättar Jeanette Manfra, chef för cybersäkerhet på USA:s inrikessäkerhetsdepartement, om det ryska intrånget. Foto: TT

Bekräftat: Ryssland hackade USA:s valsystem

Publicerad

Valsystemet i 21 delstater blev hackat av den ryska regeringen. Det bekräftar chefen för amerikansk cybersäkerhet, Jeanette Manfra.

Inför det amerikanska presidentvalet 2016, lyckades Ryssland hacka sig in i 21 delstaters valsystem, bland annat Texas och Kalifornien. Det berättade chefen för cybersäkerhet på USA:s inrikessäkerhetsdepartement, Jeanette Manfra, i en intervju med NBC News.

– Vi såg att man hade siktat in sig på 21 stater och att antalet lyckade penetreringar var exeptionellt få, säger hon.

Vidare berättar Jeanette Manfra att man sett att intrången inte bara hade utförts av ryssar, utan av den ryska regeringen.

Påverkade inte valresultatet

Enligt amerikanska tjänstemän finns det dock inga bevis för att intrången ska ha påverkat valresultatet.

Jeh Johnson, som var chef för USA:s inrikessäkerhetsdepartement fram till början av 2017, har till NBC News uttryckt en oro över att många delstater inte har gjort tillräckligt för att faktiskt förbättra sin cybersäkerhet.

– 2016 var en väckarklocka. Nu är det delstaternas och regeringens skyldighet att göra något åt det så att vår demokrati inte attackeras igen, har Johnson sagt.

Men Jeanette Manfra håller inte med om att delstaterna inte har gjort tillräckligt.

– Jag skulle säga att de alla har tagit det på allvar, säger hon till NBC News.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer