Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Här filmar privatpersoner attacken: ”Sätt dig, ta skydd”. Till vänster arkivbild på Volodymyr Zelenskyj från tidigare i år. Foto: NTB/X/Reuters

Ryskt krigsfartyg totaltförstört i ukrainsk attack

Uppdaterad
Publicerad

Det ryska krigsfartyget Novotjerkassk har av allt att döma totalförstörts i en attack mot Feodosia på ockuperade Krim.

”En väl inslagen julklapp” till de ryska invasionsstyrkorna, hälsar Natalja Humenjuk, talesperson för Ukrainas styrkor i söder.

Väldiga explosioner hördes natten till tisdagen i Feodosia på Krimhalvöns sydkust. Samtidigt lystes himlen upp av ett enormt eldklot som steg upp från hamnområdet, filmat av åtskilliga privatpersoner

Enligt uppgifter från flera håll hade ukrainska flygplan skjutit kryssningsrobotar mot hamnen, som ligger mer än 25 mil från fronten. Det skulle i så fall vara första gången Ukraina lyckats attackera mål så långt in på ockuperat område med så tunga vapen.

Kriget i Ukraina

Bilder från hamnen i Feodosija tyder på att det över 120 meter långa ryska landstigningsfartyget Novotjerkassk förstörts helt och hållet:

”Ingenting kvar”

Analytikern Oliver Alexander, som följer krigsutvecklingen genom öppna källor, pekar ut fartygets mast och akterparti som sticker upp bland förkolnade rester i vattnet vid hamnens kaj.

”Det finns praktiskt taget ingenting kvar av Novotjerkassk. Som ni kan se är hela den främre halvan av fartyget under vatten eller helt förstörd”, skriver Alexander på X.

Till en början försökte det ryskinstallerade styret på Krim tona ned attacken och på samma gång poängtera för invånarna att det är förbjudet att fotografera eller filma effekterna.

Så småningom bekräftade försvarsdepartementet i Moskva att Novotjerkassk blivit skadat samt att en person dödats och några skadats ”i ett försök till ukrainskt anfall”.

Krav på luftvärn

Bilderna som sannolikt visar det sänkta landstigningsfartyget visar motsatsen, liksom uppgifter om att hus och järnvägen intill skadats. Anledningen till explosionen blev så kraftig är att det troligen förvarades ammunition eller drönare ombord.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uttrycker sin tacksamhet till det ukrainska flygvapnet och antyder, sarkastiskt, att ett fartyg har sänkts.

”Jag är tacksam för vårt flygvapens imponerande förstärkning av den ryska undervattensflottan i Svarta havet med ytterligare ett fartyg”, meddelar han via sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet