Ryssland anklagas för klusterbomber

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har använt sig av sk klusterbomber mot civilbefolkning i Georgien. Det hävdar människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Enligt organisationen dödades elva människor och många skadades av bomberna i städerna Ruisi och Gori den 12 augusti. Bland offren fanns den nederländske journalisten Stan Storimans.

Klusterbomber är kontroversiella vapen och 111 länder har förbjudit dem. Sverige har inte skrivit under utan vill ha ett undantag för Bomb- kapsel 90, som finns på Jas Gripen.

Bevisen för att Ryssland avfyrat klusterbomber i Georgien är enligt Human Rights Watch bland annat typen av skador på civila, utseendet på bombkratrarna samt vittnesuppgifter om samtidiga explosioner under bombningarna.

”En förolämpning”

Klusterbomberna exploderar i luften och sprider mindre sprängladdningar över ett stort område. Där riskerar de att bli liggande, till stor fara för civila.

-Rysslands användande av klusterbomber orsakar inte bara civila människors död, utan är också en förolämpning mot de internationella ansträngningarna för att försöka undvika en likadan global mänsklig katastrof som den orsakad av landminor, säger Marc Garlasco, militär chefsanalytiker på Human Rights Watch.

Enligt organisationen är detta det första kända användandet av klusterbomber sedan 2006 under Israels krig mot Hizbollah i Libanon.

Förbud i över 100 länder

Under en konferens på Irland i slutet av maj undertecknade fler än hundra länder en internationell konvention som förbjuder användandet av klusterbomber.

De ledande klusterbombstillverkarna USA, Kina, Ryssland och Israel står dock utanför överenskommelsen.

Fakta: Klusterbomber

• En klusterbomb är en raket eller bomb som innehåller flera små bomber. D.v.s. små minibomber eller så kallade ”substridsdelar”.

• Det finns två typer: Luftbaserade som släpps från flygplan och markbaserade som exempelvis artillerigranater.

• Substridsdelarna är mycket små och varierar i storlek från läskburk till hockeypuck.

• En bombbehållare kan täcka ett område på 2 x 400 meter (4 fotbollsplaner stort)

• Första klusterbomben utvecklades av Nazityskland under andra världskriget och användes mot både militär och civila.

• Sverige har en klusterbomb, Bombkapsel 90 som släpps från Jas 39 Gripen. Bomben beställdes redan under Kalla kriget.

• Klusterbomber användes under Vietnam-kriget och i Laos och i senare krig i Kosovo, Afghanistan, Irak och i Libanon 2006. FN uppskattar att det finns en miljon odetonerade substridsdelar i södra Libanon.

• Användandet av bomberna är mycket kontroversiellt eftersom en del av substrids-delarna inte detonerar vid nedslaget. Tillverkarna hävdar att kapslarna ska självdestrueras om de inte detonerar, men funktionen är inte pålitlig. Bombdelarna blir liggande i marken och fortsätter att döda och skada civilbefolkning långt efter krigsslutet.

• Internationella Cluster Munitions Coalition kämpar för ett förbud, men så länge stormakter som Kina, USA och Ryssland är emot blir det inget av.

Källa: Svenska Freds och TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.