Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När den ukrainske utrikesministern uppanade till en tyst minut i FN:s säkerhetsråd bröt den ryske ambassadören in. Foto: Reuters

Ryssland bröt in under tyst minut i FN:s säkerhetsråd

Uppdaterad
Publicerad

När Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba reste sig upp i FN:s säkerhetsråd ”för att hedra offren för aggressionen” reagerade den ryske ambassadören med att slå på sin mikrofon och avbryta den tysta minuten.

Försöket att få till en minuts tystnad i FN:s högsta organ – där Ryssland är permanent medlem och därför kan blockera alla FN-beslut som Kreml ogillar – gick alltså om intet.

Den ryske ambassadören Vasilij Nebenja bröt in och begärde att rådet skulle hedra samtliga offer för händelseutvecklingen i Ukraina räknat från 2014.

– Vi reser oss för att hedra alla som omkommit. Samtliga liv är ovärderliga, sade Nebenja.

2014 är året som Ryssland i strid med folkrätten annekterade Krimhalvön och började backa upp de självutnämnda utbrytarrepublikerna Luhansk och Donetsk. Mellan detta år och det fullskaliga ryska anfallskriget pågick lågintensiva strider mellan dessa och Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.