Ryssland bekräftar attack mot Kiev under FN-chefens besök

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland bekräftar nu att Kiev attackerades med så kallade precisionsrobotar i samband med FN:s generalsekreterare Antonio Guterres möt med Volodmyr Zelenskyj på torsdagen.

Under torsdagskvällen kunde svart rök ses bolma upp över Kiev. Minst tio personer skadades i attacken som var den första mot den ukrainska huvudstaden sedan ryska styrkor drog sig tillbaka från området i mitten av april.

– Jag hörde ljudet av två raketer och två explosioner. Det hördes ett ljud som lät som ett flygplan, sedan hördes två explosioner med tre till fyra sekunders mellanrum, säger den 34-åriga Kievbon Oleksandr Stroganov till AFP.

Kriget i Ukraina

Enligt det ryska försvarsdepartementet ska långdistansrobotar med god precisionförmåga använts.

Träffade bostadshus

Bombningarna inleddes bara en timme efter att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj framträtt på en pressträff tillsammans med Guterres.

Enligt räddningstjänsten ska minst tio personer ha skadats när de ryska robotarna träffade ett bostadshus i Shevchenkovsky-distriktet i centrala Kiev. Något som även bekräftades av stadens borgmästare Vitali Klitschko.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kallar det angreppet ett ryskt försök att ”förödmjuka FN och allting som organisationen står för”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet