Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör de ukrainska soldaternas hyllning vid infarten till staden Lyman. Foto: Reuters/Andriy Yermak

Ryssland bekräftar reträtt från Lyman

Uppdaterad
Publicerad

Ryska styrkor drog sig under lördagen ur den ukrainska staden Lyman i norra Donetsk. Det bekräftade landets försvarsdepartement på lördagen enligt nyhetsbyrån RIA.

Ett stort antal ryska soldater tros ha dödats och reträtten sker efter veckor av intensiv ukrainsk motoffensiv och flera återerövrade städer.

”Inför hotet att bli omringade har de allierade styrkorna dragits tillbaka från staden Krasni Liman till mer fördelaktiga försvarsställningar” – så motiverar det ryska försvarsdepartementet tillbakadragandet enligt Reuters, som använder det ryska namnet på staden.

Strax innan Ryssland meddelade reträtten uppgav Ukrainas försvarsdepartement att dess styrkor gått in i staden. Det brittiska försvarsdepartementet uppger i söndagens underrättelserapport att de ryska förbanden drabbades av stora förluster under reträtten.

De senaste veckornas motoffensiv har resulterat i att flera ukrainska städer återerövrats. Enligt Oscar Jonsson, expert på rysk krigsföring och forskare vid Försvarshögskolan, blir Rysslands soldater sämre ju längre kriget pågår.

– Det absolut viktigaste att förstå är hur dåligt det går på manskapsfronten. Ryssland startade det här kriget med 125 000 man, ungefär 90 procent av de anställda soldaterna. Redan i juli rapporterade amerikanska källor om förluster på 80 000, både skadade och döda. Och all personal som fylls på är per definition sämre än vad man började med, säger han till TT.

Anledningen, menar han, är att de utbildade soldaterna utgjorde sammansatta och sammansvetsade förband, vilket är orealistiskt för hastigt inkallade medborgare.

Motstridiga uppgifter

I ett inlägg på Telegram under lördagskvällen uppgav Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj dock att det fortfarande pågår strider i Lyman.

”Den ukrainska flaggan är hissad i Lyman i Donetsk-regionen. Strider pågår fortfarande”, sa Zelenskyj. Senare på söndagen sade han att staden var rensad från allt motstånd.

Enligt Oscar Jonsson är det något som är att förvänta med tanke på de kvarstående grupperingarna.

– Jag har inte sett något som tyder på att det är storskaligt. Både ryska och ukrainska kanaler bekräftar att Lyman fallit, säger han i en kommentar till SVT Nyheter.

Viktig knutpunkt

Lyman, som ligger cirka 16 mil sydost om Ukrainas näst största stad Charkiv, har varit under rysk kontroll sedan i våras. Det är en viktig järnvägsknutpunkt och har stor betydelse för transport av vapen och ammunition till de ryska ockupationsstyrkorna.

Ukrainas armé har uppgett att upp emot 5 500 ryska soldater har deltagit i försvaret av den ockuperade staden, det är oklart hur många av dessa som hann lämna staden innan den omringades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer