Ryssland ”förbjuder” Bitcoin – men allt fler länder anammar valutan

Uppdaterad
Publicerad

Reuters rapporterar på söndagsmorgonen att ryska myndigheter varnar landets invånare och företag att nätvalutan Bitcoin inte får användas som betalmedel i landet.

I uttalandet från den ryska åklagarmyndigheten tydliggörs att rubeln är den enda officiella valutan i landet och att alla andra “monetära enheter” är illegala.

Det skulle i praktiken också innebära att digitala ”pengar” som används i appar och spel på nätet är förbjudna i Ryssland (som till exempel i World Of Warcraft eller Second Life).

Bitcoin

I andra länder, som exempelvis Sverige, Finland, Tyskland och Kanada, har myndigheterna ställt sig mer positiva till bitcoin som betalmedel. Även i Kina och i Danmark är handel med bitcoin tillåtet, trots medierapporter om motsatsen. Så även i Japan och oräkneliga andra länder. Ryssland sällar sig därmed till en liten skara länder där åklagare eller centralbanker uttalat sig negativt om valutan.

Över 100 bitcoinbankomater till Australien

Samtidigt kommer rapporter från Australien att över 100 bitcoinbankomater ska öppna i landet. I bankomaterna ska man kunna “köpa” bitcoin genom att sätta in vanliga “fiat”-pengar – alltså nationell kontant valuta i sedelform.

Den allra första europeiska bitcoinbankomat ska ha varit den som öppnade i Slovakien i början av december. I Sverige finns sedan en tid en bitcoinbankomat i valutaväxlaren Safellos regi. I Finland öppnade en bitcoinbankomat i december, och i Portugal planeras också en eller flera bitcoinbankomater.

Uppgifter från flera olika tillverkare ger vid handen att hundratals bitcoinbankomater är på väg ut över världen för att installeras i olika städer. I Kanada kan man sedan länge både växla från och till bitcoin i flera bankomater.

Accepteras av många på nätet

På nätet accepterar numera tiotusentals webbsajter, butiker och leverantörer bitcoin som betalmedel – och nu kvarstår frågan kring hur ryska bolag och webbaktörer ska hantera nyheten om förbudet. Bitcoin är minst lika svårt att stoppa som torrent-tekniken (den teknik som vanligtvis används för att ladda ner filmer på nätet).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bitcoin

Mer i ämnet