Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Så påverkas ryssar av de nya lagarna. Bild från Moskva i mars i år, där flera protesterade mot Rysslands invasion av Ukraina – och greps av polisen. Foto: YURI KOCHETKOV/EPA/TT

Ryssland har antagit rekordmånga lagar – vill tysta all opposition

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den fullskaliga invasionen i Ukraina för drygt ett år sen har Ryssland antagit ett rekordhögt antal nya lagar. Syftet är att stoppa alla åsikter som går emot vad den ryska staten tycker.

Förra året antog det ryska parlamentet rekordantalet 653 propositioner, varav de flesta gällde strafflagstiftningen. Det enligt den ryska oberoende nyhetssajten Mediazona som har analyserat alla lagförändringar tillsammans med människorättsorganisationen Nej till tortyr.

– De ändringar som gjorts i strafflagstiftningen under 2022 gör det möjligt att kalla det året för det mest repressiva i Rysslands moderna historia, säger Elena Jurisjina, analytiker vid organisationen Nej till tortyr.

Repressionerna började långt innan kriget

Enligt organisationen Nej till tortyr började den ryska strafflagstiftningen röra sig åt fel håll redan 2012. Innan dess var landet stadigt på väg åt en demokratisering där medborgarna hade många rättigheter och möjligheter att granska det rättsliga systemet.

– 1996, när Ryssland var redo att gå med i Europarådet, var landet öppet för demokrati och förändrade många lagar som skulle stämma överens med hur det var i Europa. Och den utvecklingen höll i sig fram till 2012, säger Elena Jurisjina.

Men under året då Putin blev omvald som president och enorma protester bröt ut i landet började strafflagstiftningen förändras dramatiskt för att tysta medborgarna. Bland annat infördes en lag om utländska agenter som kunde utse en organisation eller person som opponerade sig mot makten i Ryssland till utländsk agent.

Hundratals åtalade med de nya lagarna

Sedan krigets start har närmare 20 000 personer gripits i Ryssland för antikrigsprotester. I dag är drygt 500 personer åtalade enligt de nya lagarna som antogs förra året och många fler väntar på åtal. Detta enligt den ryska människorättsorganisationen OVD-Info. 

Lagen som används flitigast för att åtala ryska medborgare som protesterar mot den ryska staten är spridande av falsk information om den ryska armén. Oppositionspolitikern Ilja Jasjin är en av de närmare 100 personerna som redan åtalats enligt den lagen.

Se fler exempel i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.