Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ryssarna är offer för tyranni” – hör vad oppositionspolitikern Ilja Jasjin skriver från sin fängelsecell i Moskva. Foto: YURI KOCHETKOV/POOL/TT

Rysk fängslad oppositionspolitiker brevväxlar med SVT: ”Jag har inget att ångra”

Uppdaterad
Publicerad

I december förra året dömdes den ryske oppositionspolitikern Ilja Jasjin till 8,5 års fängelse. Enligt domen hade Jasjin spridit falska nyheter i sociala medier om vad den ryska armén gjorde i Butja.

SVT Nyheter har brevväxlat med Jasjin som sitter i fängelse i Moskva.

Ilja Jasjin börjar brevet med att beskriva att han sitter i en isoleringscell som han delar med tre andra fångar, alla dömda för narkotikabrott. Han har en egen säng till skillnad från andra fångar i fängelset, som trängs upp till 30 personer i varje cell och får sova i skift.

”Men vi som sitter i isoleringsceller kontrolleras striktare och vi genomsöks mycket oftare”, skriver Jasjin i brevet.

Berättade om vad som hände i Butja – ansågs ljuga

Det var i början av april förra året som Ilja Jasjin publicerade en video på sin Youtube-kanal med närmare 1,5 miljoner följare. I videon kommenterade han bilder på tortyr och död som omvärlden fick se efter att Butja befriats från de ryska styrkorna.

I videon berättade Jasjin både om de krigsbrott som Ryssland misstänks ha begått i Butja och det ryska försvarsdepartementets kommentarer som förnekar anklagelserna. Jasjin ifrågasatte den ryska officiella versionen, men trots att han redovisade båda sidorna dömdes han enligt en lag som förbjuder spridning av falsk information om den ryska armén. 

Lagen antogs bara dagar efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i slutet av februari 2022. Ilja Jasjin är den som hittills har fått det längsta straffet.

”Dagarna här ser likadana ut”

Jasjin fortsatte att berätta om Rysslands övergrepp i Ukraina fram till att han greps i juli. I dag sitter han i ett av Rysslands största fängelser med drygt 2 000 fångar. 

”Dagarna här ser likadana ut. Det mesta av min tid lägger jag på att läsa böcker och skriva brev och olika texter. En gång om dagen går jag ut på en entimmes promenad men utemiljön liknar mest min cell. Det är samma betongväggar, ett tak över huvudet och taggtråd”, skriver han.

Hör vad Ilja Jasjin skriver till SVT Nyheter i klippet ovan.

Ilja Jasjin

Föddes 1983 i Moskva.

År 2000 gick han med i det liberala partiet Jabloko, i dag det enda registrerade oppositionella partiet i Ryssland som är emot kriget i Ukraina. 

2005 blev han ledare för ungdomsrörelsen Försvar vars mål var att skydda demokratiska värderingar och medborgerliga rättigheter i det ryska samhället. 

2008 blev han ledare för den ryska demokratiska rörelsen Solidaritet, grundat av den mördade ryske oppositionspolitikern Boris Nemtsov och den ryske exilpolitikern Garri Kosparov. 

2011 gick han med i det Putin-oppositionella Partiet för folkets frihet. Efter mordet på partiledaren Nemtsov 2015 avslutade Jasjin hans sista projekt – en rapport om kriget i östra Ukraina. 

2017 valdes Jasjin till ledamot i ett av Moskvas distrikt där han blev ledare och försökte genomföra flera reformer. 

Han försökte flera gånger väljas in i det regionala parlamentet Moskvas duma men blockerades, precis som alla oppositionella politiker, från valen. 

Jasjin har sedan 2005 skrivit artiklar för den ryska oberoende tidningen Novaja Gazeta, som i dag verkar i exil från Lettland. 

I december 2022 dömdes Jasjin till 8.5 års fängelse för att ha spridit falsk information om den ryska armén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.