Ryssland: Har avlossat hypersonisk robot

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland uppger att man avfyrat ett nytt vapen, en hypersonisk robot, i västra Ukraina. Enligt Kreml träffade roboten en vapendepå utanför Lviv.

Roboten ska ha avfyrats i fredags och slog ner i byn Deljatyn i Ivano-Frankivsk-regionen söder om Lviv och runt tio mil från Rumänien, enligt ryska försvarsministeriet.

Roboten, som uppges vara av typen Kinzjal, ska ha förstört en stor underjordisk vapen- och ammunitionsdepå tillhörande ukrainska armén, uppger Igor Konasjenkov, talesperson för det ryska försvarsministeriet på en pressträff, rapporterar flera nyhetsbyråer.

Kriget i Ukraina

Hypersoniska robotar färdas flera gånger snabbare än ljudet och kan manövrera i luften i avancerade och oförutsägbara banor, vilket gör dem svåra att spåra och stoppa.

Ukraina bekräftar attack

Enligt statskontrollerade ryska nyhetsbyrån Ria Novosti är det första gången den sortens robot används i striderna i Ukraina.

Om uppgiften stämmer är det första gången en hypersonisk robot används i krig överhuvudtaget.

Chefen för det ukrainska flygvapnet Jurij Ihnat bekräftade under lördagseftermiddagen för lokala medier att vapendepån attackerats. Men han sade sig inte ha kännedom om vad det var för slags robot som använts i attacken.

– Det har skett skador, förstörelse och ammunition har detonerat. De använder alla slags robotar som de har i sin arsenal mot oss, sade han.

Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu och två andra höga officerare inspekterar ett ryskt Mig-31 stridsflygplan som beväpnats med en Kinzjal hypersonisk robot. Foto: Rysslands försvarsministerium 15 februari 2022

FOI: Viktigt mål

Även Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) säger till DN att det kan vara första gången som Ryssland använder det avancerade vapensystemet i strid.

– I så fall har man ansett att målet man skjutit mot har varit tillräckligt viktigt för att sätta in de här dyrbara robotarna, säger Johan Norberg, militäranalytiker vid FOI.

Det är även oklart varför Ryssland offentliggjort uppgifterna.

– Jag har hur som helst svårt att tänka mig att det här ska lösa Rysslands övriga problem, säger Johan Norberg till DN.

Putin hotade 2018

Rysslands president hotade med de nya vapnen redan år 2018 i ett uppmärksammat tal inför landets Federala församling. Putin uppgav bland annat att Ryssland utvecklade Avangard som är ett hypersoniskt interkontinentalt robotsystem, och Kinzjal som är en flygburen ballistisk robot som nu ska ha använts i kriget i Ukraina.

Han nämnde även Poseidon, en ny interkontinental atomdriven kärnvapentorped och Burevestnik som är en atomdriven kryssningsrobot med kärnstridsdel.

Det är tydligt att dessa vapensystem är en integrerad del av Rysslands lånsiktiga strategiutveckling, konstaterade FOI år 2019.

Hypersoniska robotar

Hypersoniska vapen kombinerar de snabbaste ballistiska robotarnas hastighet med kryssningsrobotarnas förmåga att manövrera.

Kryssningsrobotar kan anfalla på låg höjd från oväntat håll, medan de ballistiska robotarna skjuts upp och faller i ballistisk bana mot jorden. De ballistiska faller i mycket hög hastighet och banan är mer förutsägbar jämfört med kryssningsrobotar som kan styras mot målet på låg höjd

Hypersonisk hastighet innebär minst fem gånger ljudets hastighet, kallad Mach 5.

Robotarna kan bära både konventionell stridsdel och kärnstridsspets.

Kina, Ryssland och USA utvecklar hypersoniska vapen. Även Nordkorea hävdar att de gör det.

Källa IISS/FOI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet