En rysk ubåt av Oscar-klass som uppges kunna bära upp till fyra obemannande undervattensdrönare med kärnstridsspetsar enligt Defense News. Arkivbild. Foto: TT

Läckta Pentagondokument: Ryssland har undervattensdrönare med kärnvapen

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland utvecklar undervattensdrönare som kan bära kraftiga kärnvapenstridsspetsar, rapporterar flera medier. De obemannade farkosterna kan undgå USA:s missilförsvar. Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) bedömer uppgifterna i de läckta Pentagondokumenten som trovärdiga.

Newsweek och Ny Teknik har rapporterat om ett nytt ryskt vapen som amerikanska försvarsdepartementet benämner ”Kanyon”.

Det nya vapnet uppges vara obemannade undervattensdrönare som kan vara kapabla att bära kärnvapenstridsspetsar. Ryska uppgifter har tidigare indikerat en sprängkraft upp till 100 megaton. Det är dubbelt så mycket som den hittills kraftigaste provsprängningen.

– Det här systemet undviker effektivt det amerikanska missilförsvaret och jag tror att det är det som är den huvudsakliga poängen. Från rysk sida hyser man tydlig oro inför en framtid där USA kan frestas till ett förstaslag, kanske rent av enbart med konventionella vapensystem, säger forskningsledaren Fredrik Westerlund vid FOI till SVT Nyheter.

Huffington Post var först med att rapportera om de läckta dokumenten.

Inga kommentarer

Den ryska undervattensfarkosten ”Ocean Multipurpose System Status-6” har fått smeknamnet ”Kanyon” av Pentagon och uppges kunna slå ut kuststäder, flottbaser och hamnar. Det har tidigare cirkulerat rykten om systemet, bland annat i rysk tv 2015, uppger flera medier.

Pentagon har avböjt att kommentera uppgifterna, men förnekar inte att dokumentet är äkta, uppger Defense News som har en nära relation till det amerikanska försvarsdepartementet.

Putins vapen i Stonedokumentär

Rysslands president Vladimir Putin talade om ett nytt ryskt vapen i den mycket uppmärksammade dokumentärserien av regissören Oliver Stone 2017. Putin uppgav att Ryssland har skapat ett ”billigare”, ”oslipat”, men ”mer effektivt system” som kunde hitta luckor i USA:s missilsköld. Enligt FOI:s expert kan det vara detta vapen Putin talade om.

– Det är möjligt att det är detta system som Putin syftade på, även om jag betvivlar att det är särskilt billigt. Kärnvapensystem är inte billiga och undervattenssystem är också kostsamma. Effektiva amerikanska motåtgärder skulle också kunna bli väldigt dyra, säger Fredrik Westerlund.

Anfall billigare

Fredrik Westerlund som är forskningsledare och Rysslandsexpert betonar att generellt sett är kostnaden högre för att försvara sig än att anfalla när det gäller långräckviddiga vapensystem. Så i det avseendet kan offensiva vapen ses som relativt billiga även om de i sig kostar mycket, säger han.

– Ett vapen av denna typ skulle, trots att det är tämligen trubbigt, bidra till att upprätthålla terrorbalansen.

En moderubåt av Oscar-klass ubåtar kan bära autonoma undervattensdrönare med kapacitet för kärnvapensstridsspetsar. Laddningen är 100 megaton, vilket är dubbelt så mycket som världens hittills kraftigaste provsprängning, enligt Ny Teknik. Foto: TT

Har testats

De ryska undervattensdrönarna uppges ha testats 2016 av ryska marinen. Drönarna kan bäras mot mål av moderubåtar på samma sätt som miniubåtar transporteras.

Enligt amerikanska Defense News som rapporterat om drönarna är minst två av de ryska atomubåtstyperna kapabla att bära drönarna. Oscar-klassen kan bära fyra drönare samtidigt, uppger Defense News.

100 kilometer i timmen

Drönarna uppges kunna färdas i minst 56 knop (100 km/timme) på maximalt 1.000 meters djup.

Det hittills kraftigaste kärnvapnet som någonsin testats hade halva styrkan – 50 megaton. Det var den så kallade Tsarbomben som sprängdes av Ryssland 1961. Svampmolnet var 30-40 kilometer brett och 64 kilometer högt, uppger Ny Teknik.

Mot strömmen

Det ryska vapensystemet går i motsatt riktning mot den övriga utvecklingen av kärnvapen i världen som innebär mindre kärnladdningar och högre precision – så kallade taktiska kärnvapen.

”Kanyon” innebär en tillbakagång till kalla krigets mycket kraftiga kärnvapen med enorm sprängverkan, men med liten precision – så kallade strategiska kärnvapen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.