Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Reuters

Ryssland hotar trappa upp missilattacker mot Kiev

Publicerad

Rysslands försvarsdepartement säger nu att missilattackerna mot Kiev kommer att trappas upp. Natten mot fredag skedde de kraftigaste explosionerna i staden sedan de ryska truppernas reträtt.

Enligt det ryska försvarsdepartementet är nya uppskalade attacker mot Kiev-regionen ett svar på ukrainska attacker på ryskt territorium. Moskva anklagar Ukraina för attacker i gränsregionen Brjansk som ska ha inträffat under torsdagen. Ukraina förnekar uppgifterna om luftangrepp mot regionen.

Under natten mot långfredagen skakades Kiev av de intensivaste explosionerna sedan ryska trupper lämnat staden. Även städerna Cherson, Charkiv och Ivano-Frankivsk har drabbats av explosioner under natten mot fredagen.

SVT:s reporter: Konstant beredda på krig

SVT:s reporter Gilda Hamidi-Nia och fotograf Johannes Tolf befinner sig i Kiev.

– Både flyglarm och smällar har blivit vardag här. I natt gick det två gånger, även om ryska trupper har dragit sig tillbaka här är människor konstant medvetna om och beredda på att kriget kan komma tillbaka, säger Gilda Hamidi-Nia.

Hotet om uppskalade attacker från ryskt håll kommer bara en dag efter prestigeförlusten i att det ryska flaggskeppet Moskva har sjunkit. Ukraina hävdar att det är deras missiler som träffat fartyget, Ryssland att det ammunition fattat eld ombord och att Moskva förlist när det skulle bogseras in till land.

Enligt brittisk försvarsdepartementet var Moskva viktigt ur strategisk synpunkt och tjänade som en nod för flygvapnet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: FADEL SENNA/AFP/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.