Ryssland i fokus när esterna röstar

Publicerad

När Estland i dag väljer ett nytt parlament är det den stora grannen i öster som står i fokus. Men den styrande mittenvänsterkoalitionen väntas få nytt förtroende, med den unge premiärministern Taavi Rõivas i spetsen.

Kriget i Ukraina och det allt mer auktoritära och patriotiska styret i Ryssland har skapat oro bland de 1,3 miljoner invånarna i den forna sovjetrepubliken, vilket underblåsts av ryska militärövningar vid gränsen endast ett par dagar inför valet.

Den 35-årige premiärministern Taavi Rõivas – EU:s yngste regeringschef – väntas få fortsätta styra sin mittenvänsterkoalition. Men opinionsmätningar tyder enligt nyhetsbyrån AFP på att oppositionspartiet Centern kan bli största parti, med omkring 25 procent av rösterna. Partiet stöds framförallt av landets ryskspråkiga minoritet, som utgör en fjärdedel av landets befolkning.

Partiledaren Edgar Savisaar sade för ett år sedan att han stödde den ryska annekteringen av Krim, ett uttalande som fick hård kritik och delade partiets väljare.

– Jag tror inte att etniska ryssar som bor i Estland vill räddas av någon, särskilt inte ett närliggande land, sade premiärminister Rõivas till nyhetsbyrån Reuters tidigare i veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer