Rysslands biträdande utrikesminister Sergej Rjabkov kallar Trumps utspel för ”utpressning” och framhåller att Ryssland inte har robotsystem som bryter mot INF-avtalet. Foto: TT/AP

Ryssland om Trumps INF-besked: ”Utpressning”

Publicerad

USA:s meddelade avsikt att dra sig ur INF väcker skarpa reaktioner i Ryssland, det andra landet som ingått nedrustningsavtalet. Moskva beskriver det som ett utpressningsförsök, och kallar ett utträde för ett ”väldigt farligt steg”.

Om USA drar sig ur INF-avtalet så har Ryssland inget annat val än att svara, bland annat genom ”militärtekniska” åtgärder. Det var beskedet från ryske biträdande utrikesminister Sergej Rjabkov efter Trumps uttalande om att lämna avtalet, enligt statliga ryska medier.

Avtalet, som USA och dåvarande Sovjetunionen ingick 1987, går ut på att alla medeldistansrobotar med räckvidder mellan 500 och 5 500 kilometer ska avskaffas. De två sidorna anklagar dock varandra för att ha brutit mot avtalet, vilket enligt Trump är skälet att USA avser lämna det.

Avfärdar USA:s anklagelser

Rjabkov avfärdar de amerikanska anklagelserna om att Ryssland brutit mot avtalet, och framhåller i stället att Trumps avsikter är att stärka USA:s globala militära dominans.

– Vi första anblick så kan jag säga att INF-avtalet tydligen skapar besvär i strävan mot total USA-dominans på det militära området, säger han enligt statliga nyhetsbyrån Tass.

”Ett farligt steg”

Den ryske biträdande ministern ska också ha sagt att en amerikansk sorti från avtalet ”vore ett väldigt farligt steg”, och han anklagar Trump för att försöka utnyttja avtalet för att sätta press på Kreml.

– Vi fördömer de fortsatta försöken att uppnå ryska eftergifter genom utpressning, dessutom i en sådan fråga som har betydelse för internationell säkerhet och säkerhet på kärnvapenområdet, säger han.

Inväntar Boltons besked

Men exakt vilken den ryska reaktionen blir är oklar, och Rjabkov säger sig hoppas att Trumps nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton förklarar USA:s avsikter vid dennes stundande Moskvabesök.

När Trump meddelade sin avsikt att lämna INF uteslöt han samtidigt inte ett nytt omförhandlat avtal av något slag som också skulle innefatta Kina.

Rjabkovs kritik mot USA:s uttalande har delats av andra ledande ryska politiska gestalter, bland annat Konstantin Kosatjev, ordförande för senatens utrikesutskott, och utrikesdepartementets taleskvinna Maria Zacharova.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer