Luftförsvarssystemet S-400 visas upp på en parad i Moskva förra året. Foto: TT

Ryssland placerar fler kärnvapenrobotar i Kaliningrad

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland placerar fler kärnvapenrobotar i Östersjöenklaven Kaliningrad – som svar på USA:s uppbyggnad av en missilsköld i Europa. Peter Mattsson på Försvarshögskolan ser allvarligt på den militära upptrappningen. ”Man får hoppas att ingen gör några misstag”, säger han.

I oktober kom uppgifter från Estland om att Ryssland hade flyttat robotsystemet Iskander-M till den ryska enklaven Kaliningrad. Ryska försvarsdepartementet menade att utplaceringen var en del av en övning.

Nu uppger ordföranden för det ryska försvarsutskottet, Viktor Ozerov, att Ryssland ska placera luftförsvarssystemen S-400 och Iskander-M i Kaliningrad. Det uppges vara ett svar på USA:s uppbyggnad av en missilsköld i Europa, rapporterar den ryska statliga nyhetsbyrån Ria enligt Reuters.

I ett uttalande på måndagen sade Rysslands president Putin att Ryssland är bekymrat över beslut som Nato har fattat och att man måste vidta motåtgärder.

Placerar permanent

Peter Mattsson, projektledare i rysk förmågeutveckling på Försvarshögskolan, tolkar Viktor Ozerovs uttalande som att Ryssland nu placerar robotsystemen S-400 och Iskander-M permanent i Kaliningrad. Tidigare har de funnits där vid övningar.

Han tolkar även uttalandet som att Ryssland pekar ut USA:s antimissilförsvar i Polen och Rumänien – som är under uppbyggnad – som strategiska mål.

– Ryssland anser att det utgör ett hot. På Ekonomiskt forum i S:t Petersburg i juni i år sade Putin att USA:s defensiva system i Rumänien och Polen över en natt kan göras offensiva, och att det är viktigt kunna slå ut strategiska mål tidigt.

Räckvidd på 40 mil

Luftförsvarssystemet S-400 har en räckvidd på 40 mil, men experter tror att den effektiva räckvidden är 25 mil, enligt Peter Mattsson.

– Det är det vassaste robotsystemet som Ryssland har. De ska kunna skjuta ned kryssningsrobotar och flygplan. De håller framför allt radarspaningsflyg, tankerflyg och transportflyg borta, säger han.

Iskander-M är ett hjulgående fordon med robotar, som kan ha både kärnvapen- och konventionella stridspetsar. Räckvidden är omdiskuterad.

– Det man uppger från rysk sida är att de kan gå 50 mil, men det beror lite på vilken variant det är. Enligt källor kan de gå 70 mil, det beror helt på hur man utformar missilen. Vill man skjuta längre så går det, men då minskar sprängkraften.

Det skulle innebära att Iskander-M kan nå Stockholm.

Samtidigt påpekar Peter Mattsson att Ryssland redan har kaliberrobotar, som når 250 mil, på sina fartyg i Kaliningrad.

Avstånden minskar

Peter Mattsson ser allvarligt på den militära upptrappningen i Europa.

– Det allvarliga med det här är att avstånden och tiden har minskat. När avstånden minskar så minskar också tiden för att korrigera fel. Nu kommer Nato också att börja öva med sina kärnvapen. Det är en eskalering från båda sidor och då ökar spänningsläget. Man får hoppas att ingen gör några misstag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.