En avdelningschef vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, stängs ute från Ryssland. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Ryssland portar svensk FOI-chef – fördöms av UD

Uppdaterad
Publicerad

Åtta européer, bland andra EU-parlamentets talman, stängs ute från Ryssland, meddelar ryska myndigheter. Svenska Åsa Scott, avdelningschef vid Totalförsvarets forskningsinstitut, omfattas också av beslutet.

Agerandet fördöms av svenska UD.

Åsa Scott arbetar på den avdelning i Umeå som i höstas konstaterade att den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj blivit förgiftad av nervgiftet novitjok.

”Sverige fördömer Rysslands orättfärdiga sanktioner. Till skillnad från EU:s sanktioner – som bygger på tydliga listningskriterier, går att överklaga och är kopplade till brott mot internationell rätt – är de ryska sanktionerna godtyckliga, rättsosäkra och uttryck för politiska motiv.” skriver svenska utrikesdepartementet till SVT Nyheter.

”Vi beklagar att Ryssland väljer att ytterligare försämra relationerna med EU. Vi ser på stort allvar på det försämrade läget för demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Ryssland.”

Ryssland: Illegitima åtgärder

Enligt beskedet, som kom på fredagen, portas även Vera Jourova, en högt uppsatt person inom EU-kommisionen.

”Europeiska unionen fortsätter sin policy med illegitima, ensidiga och begränsande åtgärder mot ryska medborgare och organisationer.” skriver ryska utrikesdepartementet i ett pressmeddelande och anklagar EU för att underminera Rysslands självständighet, skriver Reuters.

Flera sanktioner från EU

I mars införde EU sanktioner mot en rad ryssar som bland annat anklagas för att ha förföljt hbtq-personer i Tjetjenien. Unionen har även riktat sanktioner mot flera personer som man anser har varit inblandade i fängslandet av Aleksej Navalnyj.

Rumänien, Estland, Lettland, Litauen och Slovakien utvisade nyligen ryska diplomater i solidaritet med Tjeckien, som anklagat Ryssland för inblandning i en explosion i ett ammunitionslager 2014. Även Polen och Ungern har markerat mot landet med anledning av händelsen.

All inblandning förnekas av ryssarna, som i sin tur utvisat 20 tjeckiska diplomater som svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.