Ryssland varnar för svensk Nato-anslutning

Uppdaterad
Publicerad

En eventuell Nato-anslutning från Sverige eller Finland skulle leda till ett allvarligt svar från Moskva. Det sa Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesministeriet under en pressträff på fredagen.

– Alla Osse-länder, inklusive Finland och Sverige har godkänt principen att en stats säkerhet inte får byggas på bekostnad av andra länders säkerhet. Om Finland och Sverige ansluter sig till Nato, som ju är ett militärt block kan det få allvarliga militärpolitiska följder som kräver svarsåtgärder från vårt land, sa Zakharova.

Hon beskrev vidare hur Ryssland betraktade den finska regeringens engagemang för en militär alliansfri politik som ”en viktig faktor för att garantera säkerhet och stabilitet i norra Europa”.

Kriget i Ukraina

Sveriges statsminister Magdalena Andersson adresserade de ryska uttalandena under en pressträff tillsammans med ÖB Micael Bydén på fredagseftermiddagen.

– Jag vill vara oerhört tydlig. Det är Sverige som själva och självständigt beslutar om vår säkerhetspolitiska linje, säger Magdalena Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet