Ryssland kritiserar den väntade försäljningen genom vice utrikesminister Sergej Rjabkov. Foto: TT

Ryssland varnar USA för ”blodsutgjutelse”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland varnar USA för en väntande vapenförsäljning till Ukraina och kriget mot proryska separatister i landets östra delar. Frankrike och Tyskland manar parterna att leva upp till avtalen som slutits.

USA:s försvarsdepartement har ännu inte berättat vad paketet innehåller, men skriver i ett uttalande att USA har bestämt sig för att förse Ukraina med ”förstärkt försvarsförmåga” som endast ska syfta till att försvara landet.

Strax innan tillkännagivandet i fredags publicerade ABC News läckta uppgifter om att försäljningen består av sammanlagt 210 pansarvärnsrobotar, sannolikt det avancerade Javelin-systemet, och 35 avfyrningsstationer till ett sammanlagt värde av 47 miljoner dollar. Om så är fallet måste beslutet godkännas av både kongressen och president Donald Trump.

”Går över gränsen”

Ryssland reagerar i kraftiga ordalag. Vice utrikesminister Sergej Rjabkov säger i ett uttalande att beslutet är oacceptabelt, och att Washington både ”går över gränsen” och ”uppmuntrar till mer blodsutgjutelse” i östra Ukraina.

”Amerikanska vapen kan leda till nya offer i vårt grannland”, säger Rjabkov.

Fredlig lösning

Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel manar i ett gemensamt uttalande parterna att implementera de avtal som slutits om nedtrappning och tillbakadragande av tunga vapen från frontlinjerna.

”Det finns inget alternativ till en helt fredlig lösning på konflikten”, säger Merkel och Macron i uttalandet.

Tidigare i veckan godkände USA att Ukraina köper vissa typer av vapen från amerikanska tillverkare. Det ledde till fördömanden från den ryska regeringen.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson har sagt att konflikten i Ukraina är det enskilt största hindret för en bättre relation mellan USA och Ryssland.

Ukrainas regeringsarmé strider mot proryska separatister i landets östra och ryskspråkiga delar som vill bryta sig loss från resten av landet.

Konflikten som bröt ut i april 2014 har hittills skördat 10 000 liv. Nästan 24 000 människor har skadats i samband med striderna.

Parterna enades om en vapenvila vid förhandlingar i Vitryssland 2015, men parterna har ännu inte levt upp till åtagandena som gjordes.

En FN-rapport som publicerades tidigare i veckan varnade för att 220 000 barn i östra Ukraina löpet akut risk för att drabbas av minor och andra explosiva vapen i landet.

USA och flera andra västländer anklagar Ryssland för att stödja separatisterna med vapen och soldater.

Källa: AFP, Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet