Rysslands makt över europeisk energiförsörjning kommer bli större

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Att EU öppnar för kärnkraft och naturgas är som en present till president Vladimir Putin. Ryssland har världens största kända naturgasreserver. När gasen flödar in i EU ökar också Putins makt. Omsvängningen har redan lett till ett storbråk bland EU-länder.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Vi står på en ödslig slätt utanför Budapest. Ur marken sticker enorma orangea rör upp. Här strömmar rysk naturgas in.

Via Serbien får Ungern 69 procent av sin naturgas från Ryssland. I oktober slöt Ungern ett nytt 15-årigt avtal med ryska Gazprom.

Klimatkrisen

Ungerns premiärminister Viktor Orban leder det ideologiska motståndet mot EU:s snabba gröna omställning. Han har kallat den en grön utopi. Han har därför drivit på beslutet att godkänna kärnkraft och naturgas. Ungern har visserligen skrivit på för EU:s klimatmål ”Fit for 55” men tycker tillsammans med bland annat Polen att det går för fort. Oron är stor att medborgare ska drabbas av dyrare bensin- och energipriser och att inhemsk industri ska konkurreras ut av de högre energiskatterna.

Beslut om nollutsläpp kontroversiellt

Det är en oro som delas av många och där debatten om hur en socialt rättvis klimatomställning ska gå till ännu saknar givna svar.

EU-kommissionens förslag att acceptera naturgas och kärnkraft som en brygga för att nå nettonollutsläpp till 2050 ser ut att ha accepterats av tillräckligt många länder. Men beslutet är kontroversiellt. Naturgas är trots sitt namn en fossil gas med betydande utsläpp av växthusgaser, om än lägre än olja och kol.

Det innebär en kursändring där EU-länder ersätter kravet på ”förnybar energi” med ”hållbar energi” för att få ner EU:s utsläpp. Därmed öppnas dörren för kärnkraft och naturgas som inte är förnybara energikällor. Bedömningen är att den snabba elektrifiering som krävs inte kan ske enbart med hjälp av förnybart.

Ungern och Polen betraktar omsvängningen som en seger, medan bland annat Österrike hotar med att dra EU-kommissionen inför domstol eftersom man anser att kärnkraft och naturgas är skadliga för miljön.

Avtal med Ryssland ses som ett svek

EU:s klimatpolitik, den snabba gröna omställningen, vinterns energikris och de spända relationerna till Ryssland löper samman i ett komplicerat geopolitiskt pussel.

Ungerns avtal med Ryssland ses som ett stort svek mot grannlandet Ukraina som ju lever med ett regelrätt militärt hot från Ryssland. Men på Ukrainas hårda kritik svarade Ungerns regering pragmatiskt att ”man kan inte värma hem med politiska uttalanden”.

Men risken med Ungerns beroende blev tydligt innan jul när priserna på naturgas tredubblades. Ungern letar andra leverantörer och förhandlar också med Azerbajdzjan. Och Rysslands makt över europeisk energiförsörjning kommer bli större än så.

Vladimir Putin nöjd

Det ryska bolaget Rosatom har fått uppdraget att bygga ut Ungerns kärnkraftverk PAK II. Bygget ska börja senare i år.

Den första februari åker premiärminister Orban på statsbesök till Moskva för att möta president Putin. Kärnkraft och inköp av ryska vaccinet Sputnik står på dagordningen. Kärnbränslet till Ungerns kärnkraftverk kommer från Ryssland.

Vladimir Putin har all anledning att vara nöjd. Han kan nu satsa på att sälja så mycket naturgas och kärnbränsle som det bara går.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Klimatkrisen

Mer i ämnet