Den tre dagar långa vapenvilan som Vladimir Putin utlyste i samband med det ryska firandet av ”Segerdagen” tog slut vid 23.00 på lördagen, svensk tid.
Drygt en timme senare höll Putin plötsligt en pressträff. Och efter allt hårdare tongångar från både USA och EU – som på olika sätt försöker tvinga Ryssland till att gå med på en 30 dagar lång vapenvila med start måndag, den 12 maj – lyssnade många extra noga.
Putin föreslog i stället direkta förhandlingar med Ukraina i Istanbul, med start på torsdag, den 15 maj.
– Vi vill ha seriösa samtal, sa Putin och fortsatte:
– En riktig vapenvila kan inte uteslutas som ett resultat.
Zelenskyj: Förväntar oss vapenvila
Det är ”ett positivt tecken” att Ryssland har börjat överväga att avsluta kriget, skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sina sociala medier på söndagen.
Han insisterar samtidigt på fullständig vapenvila med start måndag.
”Det är ingen idé att fortsätta dödandet en dag till. Vi förväntar oss att Ryssland bekräftar en vapenvila – fullständig, varaktig och trovärdig – från och med i morgon, den 12 maj”, skriver Zelenskyj.
Putin har dock betonat att samtalen ska ske ”utan några förhandsvillkor”.
I praktiken ser också kraven från Rysslands sida likadana ut i dag som de gjorde 2022 (se faktaruta). Och trots att Putin säger att målet är en långvarig fred tycks kraven från Moskva inte ha förändrats.
– Vårt förslag, som man brukar säga, ligger på bordet, sa han.
Hårda påtryckningar
Putins utspel kommer dock lägligt, efter hårda påtryckningar från flera håll under loppet av några dagar.
USA och EU har hotat med kraftiga sanktioner om inte Ryssland går med på den föreslagna vapenvilan som Ukraina har accepterat. Dessutom besökte Storbritanniens premiärminister Keir Starmer, Frankrikes president Emmanuel Macron, Polens premiärminister Donald Tusk och Tysklands nytillträdde förbundskansler Friedrich Merz Kiev i helgen Kiev – där man höll ett digitalt möte med de cirka 20 västländerna i ”koalitionen av villiga”. Ett ”givande samtal” hölls då med Donald Trump, enligt Ukrainas utrikesminister Andrij Sybiha.
USA slöt också ett mineralavtal med Ukraina för drygt en vecka sedan, där tonen var riktigt hård mot Ryssland.
2022-samtalen
I början av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, 2022, hölls samtal mellan Moskva och Kiev i Istanbul, som inte ledde någonstans.
Samtalen avslutades efter att Ukraina nekat ett ryskt fredsavtal som inneburit att Ukraina skulle förlorat Krimhalvön, Donbas-regionen och accepterat vidare ockupation av flera andra regioner.
Ukraina skulle också ha tvingats anta en rad lagar riktade mot landets religion, historia och nationella identitet. Det fanns krav på att avsäga sig aspirationer om att bli Natomedlem, och att gravt minska landets militära styrka.
Det är dessa förhandlingar som Putin menar ska återupptas den 15 maj.