Rysslandsexpert: Självklart spelar Ryssland större roll

Publicerad

Ryssland spelar en allt större roll på världscenen till många ryssars glädje och många andras förtret. Det visar amerikanska opinionsinstitutet Pews senaste mätning.

Men stämmer det verkligen och vad beror det på i så fall? SVT Nyheter har bett Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet på Utrikespolitiska institutet (UI), att reda ut läget.

Stämmer det att Ryssland spelar en större roll i världen jämfört med tio år sedan?

– Självklart. Ryssland har blivit mycket mer aktiv i sin utrikespolitik, säger Martin Kragh på UI.

– Det har varit en medveten politik under Putins tid vid makten, så på det sättet är det inte alls förvånande.

Varför är det populärt i Ryssland?

– Det beror ju delvis förstås på att man kontrollerar de statliga mediekanalerna så mycket, men själva idén om att Ryssland ska vara en global aktör och en stormakt är något som i ryska opinionsundersökningar har ett starkt stöd.

Vad är det svenskar främst är negativa till med Ryssland jämfört med svarande i andra länder?

– Kritiken har mindre att göra med militärt hot och mer att göra med vad vi i Sverige ser som viktiga grundläggande värderingar, säger Kragh och menar att oron i Sverige historiskt sett har ökat när Ryssland gått i en mer auktoritär riktning. 

– Den starka negativa känslan är främst associerad med frågor om mänskliga rättigheter och demokrati.

I Ryssland pekas Sverige ofta ut som ett land med utbredd rysskräck. Finns det något fog för det?

– I viss mån, men jag tror att man måste nyansera det. Delvis för att det här begreppet som används av ryska politiker – att svenskar är ”russofober” – inte riktigt fångar vad det handlar om, säger Kragh.

– Om man tittar på vad folk är oroliga och kritiska mot så är det främst ryska regeringen och Putin. Det är ingen aversion mot vanliga ryssar. Men samtidigt kan man ha förståelse för att ryssar uppfattar det så när svenska regeringen till exempel i utrikesdeklarationen de senaste åren har varit väldigt kritisk mot Ryssland.

Hur ser vanliga ryssar på Sverige då, om den politiska tonen är så skarp?

– Jag tror att mycket av den här polariserande retoriken i Ryssland kommer från politiskt håll med egna syften. Det handlar mer om att peka ut enskilda länder i Europa som negativa, säger Kragh och fortsätter:

– Men det beror också på hur man ställer frågan. Svensk barnlitteratur är till exempel mycket populär och många svenska företag har gott anseende, folk är nyfikna på Sverige. De flesta ryssars bild av Sverige formas ju av vad de själva ser. Då är det Ikea och Karlsson på taket, som ingen som uppfattar som särskilt negativt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.