Rysslandsexpert: ”Putin bryr sig inte det minsta om att ryssar drabbas hårt”

Uppdaterad
Publicerad

Demonstrationerna mot kriget i flera ryska städer är ännu inget hot mot president Putin. Det säger Rysslandskännaren Stefan Hedlund som bara ser ett uppror från militären som det enda som kan stoppa Putin.

– Då talar vi om ett inbördeskrig i Moskva och Sankt Petersburg, säger han.

Det är svårt att veta vad ryssar egentligen tycker om kriget, men de flesta är emot det tror Stefan Hedlund, senior professor i öststatsforskning vid Uppsala universitet som följt Ryssland under årtionden.

– Jag tror vi kommer att få se en stark ökning av protester på gator och torg i Ryssland. De kommer att slås ner med ökande brutalitet från specialstyrkor. Det kommer säkert att bli ganska blodigt.

Kriget i Ukraina

Isolering och sanktioner biter inte

Men att isolering och ekonomiska sanktioner nu drabbar vanliga ryssar kommer inte förändra Putins övertygelse att vinna kriget tror Stefan Hedlund.

– Om det inte blir miljoner människor på gatorna kommer Putin inte att bry sig. Det man kan hoppas på då är att männen i hans närhet då börjar tycka att det börjar bli jobbigt och att de måste byta ut honom. Men hur skulle det gå till i detta system? frågar han sig.

Svår att komma åt

Putin skyddas av livvakt och säkerhetsstyrkor och är svår att komma åt. Men vad som skulle kunna hota den ryske presidenten är om militären vänder sig emot honom för att den ryska krigsmakten ödeläggs för en generation framöver av ett utdraget, kostsamt krig, tror Stefan Hedlund.

– Om militärledningen inser att det här är ett krig de inte kan vinna, vilket det är, så är frågan om de vågar göra myteri och gå emot Putin. Då blir det ett krig mellan den reguljära armén och säkerhetsstyrkorna. I så fall skulle nog Putin sitta löst.

Inbördeskrig

Du utesluter inte inbördeskrig i Ryssland som en följd av detta?

– Nej, det går inte att utesluta någonting, säger Stefan Hedlund.

SVT:s korrespondent Bert Sundström, som nyss har kommit hem från Ryssland, tror att de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland kommer att slå väldigt hårt mot vanligt folk.

– När Visa och Mastercard gör så att man kanske inte kommer att kunna använda deras kort för att betala, rubelkursen faller väldigt mycket så kommer det här nog att bli långt mycket värre än någonsin tidigare. Det kommer svida väldigt hårt hos vanligt folk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet