Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Rysslandskännaren: ”Putin har verkligen förstört Gorbatjovs verk”

Uppdaterad
Publicerad

Han beskrivs som den som fick Sovjetunionen att upplösas och har hyllats av omvärlden. Men på hemmaplan har Michail Gorbatjovs politiska gärning mötts av hård kritik. Mot slutet gjorde den förre Sovjetledaren endast ett fåtal offentliga framträdanden – och enligt vänner ska han bland annat ha uttryckt kritik mot Rysslands invasion av Ukraina.

– Putin har verkligen förstört Gorbatjovs verk, säger Rysslandskännaren Kristian Gerner.

Sedan beskedet om Michail Gorbatjovs död kom på tisdagskvällen har ledare världen över uttryckt sorg över hans bortgång och flera har hyllat den forne Sovjetledarens politiska gärningar.

– Han kommer gå till historien som den som fick Sovjetunionen att upplösas. Men det viktigaste är att han fick ett slut på kriget i Afghanistan, säger historikern och Rysslandskännaren Kristian Gerner i Morgonstudion.

Att Michail Gorbatjovs död inträffar sju månader in på den ryska invasionen av Ukraina beskriver Kristian Gerner som ”symbolisk”.

– Det var han som inledde demokratiseringen och upplöste Sovjetblocket. Han släppte lös yttrandefriheten och såg till att planekonomin kollapsade. Han såg till att det blev en fungerande stat med marknadsekonomi. Men han kunde inte hejda de gamla krafter som fanns kvar och nu har återuppstått under Putin, säger Kristian Gerner.

”Förstört Gorbatjovs rykte”

På hemmaplan har den siste Sovjetledaren mött hård kritik och har av Putinregimen bland annat utmålats som ”landsförrädare”, enligt Kristian Gerner.

– Putin har verkligen förstört Gorbatjovs rykte, säger han.

Efter att Michail Gorbatjovs popularitet rasat kraftigt efter 90-talet har den förre ledaren levt en anonym och tillbakadragen tillvaro. I början av 2000-talet försökte han starta Socialdemokratiska partiet i Ryssland, dock utan framgång. Bland annat till följd av att ryska regeringen på olika sätt lyckades sätta stopp, enligt Inga Näslund, Rysslandskännare vid Palmecentret.

– De som inte ville reformera Sovjetunionen hatade honom, de som ville reformera tyckte att det gick för långsamt. Resten av befolkningen som inte brydde sig gillade inte att han införde alkohollagarna, säger Inga Näslund i Morgonstudion.

”Hans livsverk som rivs ned”

De sista åren i livet gjorde Gorbatjov ett fåtal offentliga framträdanden. Men enligt Inga Näslund ska han ha uttryckt kritik mot kriget i Ukraina.

– Det finns en del vänner som menade att han var oerhört besviken. Han hade ju en del rötter i den här delen av Ryssland och Ukraina genom sin fru. Dessutom är det hans livsverk som rivs ned med det här kriget, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.