Joe Biden har passerat president Trump i striden om de viktiga delstaterna Pennsylvania och Georgia. Foto: TAMI CHAPPELL/TT

Kan dröja innan segraren i Georgia utses

Uppdaterad
Publicerad

Rösträkningen i Georgia väntas gå mot sitt slut och Joe Biden har nu tagit ledningen över Donald Trump i den traditionellt republikanska vågmästarstaten. Men trots att ett första resultat troligen snart står klart kan det dröja innan någon utropas som vinnare.

Donald Trump utropade sig själv i förväg som segrare i den traditionellt republikanska vågmästarstaten Georgia i onsdags, dagen efter valet.

Men i takt med att rösträkningen närmat sig sitt slut har demokraternas presidentkandidat Joe Biden knappat in och har nu, när 99 procent av rösterna är räknade, gått om Donald Trump med drygt tusen röster.

Delstaten, som traditionellt sett brukar vara en garant för republikanerna, har därför gjort en överraskande vändning som bäddar ytterligare för en valseger för Joe Biden.

Men trots det kan det komma att dröja innan det står helt klart vem som tar hem Georgias 16 elektorsröster.

Delstaten väntas räkna om rösterna på grund av det extremt jämna läget, meddelade delstatens statssekreterare Brad Raffensperger på en presskonferens på fredagseftermiddagen.

Republikanskt fäste

Enligt en lag i delstaten kan det krävas en omräkning av rösterna om marginalen mellan Joe Biden och Donald Trump understiger 0,5 procentenheter, om en sådan efterfrågas, enligt AP.

Samtidigt kan utdragna juridiska processer vara att vänta i kölvattnet av Donald Trumps påståenden om valfusk.

Georgia har länge varit ett republikanskt fäste. Inte sedan 1992, då demokraten Bill Clinton tog hem segern i delstaten, har Georgia gjort avkall på traditionen. Det var också i Georgia som Donald Trump vann över Hilllary Clinton med fem procentenheter i valet 2016.

”Delstaterna förändras”

Att pendeln nu har vänt finns det flera förklaringar till. Precis som flera andra andra delstater har det i Georgia funnits tecken på ett politiskt färgskifte.

Något som delvis kan förklaras med den förändrade demografin i landet. Väljarna blir yngre för varje år och i takt med det förändras deras åsikter.

– Det har att göra med att delstaterna förändras. I Georgia har man sett en inflyttning av afroamerikaner från norra USA. Mycket är knutet till Atlanta och där knappar Biden sakta in. Det är ett mönster vi sett i andra stater när de urbana rösterna räknas, har USA-experten Dag Blanck tidigare sagt till SVT.

Donald Trump och Joe Biden har båda 49,4 procent, med drygt 1 000 röster till Bidens fördel, då över 99 procent av rösterna är räknade.

Delstatsministern granskar rösterna och resultatet rapporteras in senast 14 dagar efter valet. Guvernören måste bekräfta delstatens elektorer senast 15 dagar efter valet. En kandidat som ligger mindre än 0,5 procent bakom vinnaren kan begära omräkning, en begäran som måste göras inom två vardagar efter det att guvernören bekräftat elektorerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet