Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I statskontrollerade Pervyj kanals lunchsändning i går kom nyheten om översvämningarna först på fjärde plats efter ett inslag om Putins besök på ett möte med internationella gäster. Foto: Pervyj kanal

Så beskrivs dammkatastrofen i Nova Kachovka i södra Ukraina i ryska medier

Uppdaterad
Publicerad

Statskontrollerade medier i Ryssland har tonat ner vidden av dammkatastrofen i södra Ukraina. Fokus har legat på ryska hjälpinsatser och skulden har lagts på Ukraina.

Normalt brukar de statskontrollerade och till Kreml välvilligt sinnade medierna få ”instruktioner” snabbt vid en stor nyhetshändelse om hur de ska rapportera. Men sådana instruktioner har uteblivit den här gången, uppger två källor på ryska statsmedier som den oberoende nyhetssajten Meduza talat med.

Putins möte viktigare

Statskontrollerade Pervyj kanal placerade dammkatastrofen i Nova Kachovka som fjärde nyhet i sin lunchsändning i går. Nyheter som bedömdes viktigare var att Putin deltog i ett ”internationellt forum” i Kazan och en nyhet om att den ryska armén ska ha förstört västerländska vapen vid fronten.

Putin har i ett samtal med Turkiets president Recep Erdogan kallat dammkollapsen för en ”barbarisk handling utförd av Kiev”. Ryska statsmedier har däremot inte fokuserat på orsaker utan ägnat större uppmärksamhet åt hur bra den ryska ockupationsmakten organiserat evakueringsinsatserna. En källa nära presidentadministrationen säger till Meduza att nu ”är det inte läge att fokusera på orsaker”.

– Det är bättre att fokusera på det positiva, bland annat för att inte skrämma upp folk för mycket, säger källan.

Samma källa säger att dammkatastrofen visserligen är en viktig händelse men ”inget som sticker ut jämfört med allt annat som händer i kriget”.

Sent beslut om räddningsinsats

Men i verkligheten tycks det arbetet ha kommit igång sent på den ryskockuperade sidan.

Den 6 juni hävdade den rysktillsatte ”guvernören” Vladimir Saldo till och med att någon stor evakueringsinsats inte var nödvändig. Först på kvällen den 7 juni, över ett dygn efter att dammen kollapsat, meddelade Kreml att Putin gett order om att inleda räddningsarbetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet