Charlotta Friborg, progamchef SVT Riksnyheter Foto: Stina Stjernkvist, SVT

Så bevakar SVT presidentvalet i USA

Uppdaterad
Publicerad

Den 3 november väljer USA president. För första gången väljs världens viktigaste ämbete mitt under en global pandemi. Kommer amerikanerna att ge Donald Trump ytterligare fyra år, eller ersätts han av Joe Biden?  Hela världen följer valet med spänning, så även vi på SVT.

När Donald Trump den 8 november 2016 stod som segrare var han ett oprövat politiskt kort. Aldrig tidigare hade en person med så lite politisk erfarenhet valts till president i USA. Under de fyra år som gått har Donald Trump visat vilken politik han står för och det är den han går till val på igen.

Hans utmanare Joe Biden är mannen som på tredje försöket lyckades bli Demokraternas presidentkandidat. De flesta opinionsundersökningar visar just nu på ett försprång för Biden, både vad gäller nationella siffror och i de viktiga vågmästarstaterna. Men det är en månad kvar till valet och vi vet att mycket kan hända.

Valet berör också oss

Vi på SVT vill göra det amerikanska valet begripligt för en svensk publik – för valet berör också oss. Det handlar bland annat om klimatfrågan, säkerhetspolitik och handel. På plats i USA har vi våra utsända Stefan Åsberg, Carina Bergfeldt och Fouad Youcefi. De kommer att resa och möta amerikanska väljare, rapportera och analysera i sändningar och på svt.se. Den som är intresserad av opinionsläget kan följa mätningarna dag för dag i vår opinionskarta på svt.se. I Morgonstudion svarar experter på publikens frågor, och vi sänder samtliga tre presidentdebatter och vicepresidentdebatten.

Tisdag den 3 november är så den stora valdagen. Då börjar valet – ingen vet när det slutar. Vid ett vanligt val skulle vi se stat efter stat utropas till den ena eller andra kandidaten för att på tidiga morgonen ha ett resultat. Men det är inget vanligt val i år. Coronapandemin har fått fler att poströsta, vilket sannolikt försenar rösträkningen. Valresultatet kan dröja, och båda sidor förbereder sig för en juridisk strid.

Oförutsägbar utgång

Vi på SVT förbereder oss på ett val med en oförutsägbar utgång. SVT:s valvaka börjar 21.45 och pågår under natten och morgonen. Sen fortsätter vår sändning hela dagen den 4 november, och på kvällen 20.00 sänder vi ett extrainsatt program.

Den 21 januari 2021 svärs nästa president in. Om USA:s 45:e president, Donald Trump, sitter kvar eller om USA får sin 46:e president i Joe Biden ska enligt konstitutionen då vara klart.  Ingen vet vad som händer fram till dess, men vi på SVT är redo att rapportera och förklara.

Här kan du följa SVT:s bevakning av valet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet