Dawit Isaak hedrades under en manifestation på Sergels torg i fjol. I bakgrunden syns en kopia av den cell i Eritrea där Dawit Isaak sitter fängslad. Foto: TT

Så blev han en symbol för åsiktsfrihet

Uppdaterad
Publicerad

De flesta vet att Dawit Isaak har varit fängslad länge. En del vet till och med att han har varit fängslad i över 5.300 dagar. Men hur hamnade han i eritreanskt fängelse, egentligen?

Dawit Isaak föddes i Eritrea 1964, mitt under det trettioåriga frigörelsekriget mot Eitiopien. 1987 flydde han till Sverige. Fem år senare fick han svenskt medborgarskap. Han är gift och har tre barn, som bor i Sverige.

Under 1990-talet blev det fred i Eritrea. Dawit Isaak valde att åka tillbaka dit flera gånger. Han var en av de som startade landets första självständiga nyhetstidning Setit år 1997.

Dawit Isaak i fängelse

Krav på demokratiska reformer

2001 var ett tufft år för Eritreas president Isaias Afewerki. Han fick mycket kritik för hur han styrde landet. Regeringen svarade med att arrestera kritiker och beslutade att all självständig press skulle stängas ned. Bland de som höjde rösterna mot presidenten fanns en grupp politiker och ministrar som kom att kallas 15-gruppen, eller G15. Gruppen ställde krav på demokratiska reformer, något som Dawit Isaak rapporterade om i Setit. 15-gruppens krav bestod, bland annat, av att medborgarna skulle ha mänskliga och demokratiska rättigheter som respekteras.

Få uppgifter från regeringen

11 politiker ur 15-gruppen, och 10 journalister greps. En av journalisterna var Dawit Isaak. Den 23 september 2001 stod två säkerhetspoliser utanför hans hem och knackade på dörren. Det var sista gången hans familj såg honom. Den eritreanska regeringen menar att han har begått ett brott mot rikets säkerhet.

Amnesty International har utsett Dawit Isaak till samvetsfånge. Han är den enda EU-medborgaren som är fängslad som det. Under åren som fängslad har han blivit en slags symbol för press- och åsiktsfrihet.

Trots upprepade påtryckningar från olika håll har den eritreanska regeringen vägrat att ge journalisten en rättegång. De vill heller inte ge några uppgifter om hur länge han kommer att sitta fängslad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dawit Isaak i fängelse

Mer i ämnet