• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Donald Tusk, som blev europeiska rådets ordförande, ville ha samarbete med EU – Jaroslaw Kaczynski ville stärka Polens oberoende. Foto: Wijotek Radawanski/Piotr Nowak/TTEnno Ladwig/SVT

Från gemensam kamp till bistra fiender – de är huvudmotståndarna i valet i Polen

Uppdaterad
Publicerad

Huvudmotståndarna i det polska valet förde tidigare en gemensam kamp.

Men efter en tragisk flygolycka har deras relation utvecklats till en personlig fejd.

Den 15 oktober går Polen till val. Valet står mellan det mer liberala och Europavänliga Medborgarplattformen, eller PO, och det mer nationalistiska och konservativa regeringspartiet Lag och rättvisa, PIS.

Partiledarna och huvudmotståndarna var en gång i tiden del av samma fackföreningsrörelse, och deras gemensamma kamp under 80-talet fick Polen att bli en demokrati. Men sedan en flygolycka i Smolensk i västra Ryssland 2010, där president Lech Kaczynski omkom, är de ärkefiender.

Se historien bakom Donald Tusks och Jaroslaw Kaczinskys fejd i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.