Soldater i nationalgardet med kravallutrustning utanför kongressen i Washington DC. Foto: Epa, Samuel Corum 13 januari 2021

Så förbereder sig Pentagon inför Joe Bidens installation som president

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 20 000 soldater ur nationalgardet kommenderas ut i huvudstaden Washington DC när Joe Biden ska svära presidenteden 20 januari. Men det är bara en del av det enorma säkerhetsarrangemanget efter stormningen av kongressen.

De fullständiga uppgifterna om säkerheten runt installationen av USA:s 46:e president Joe Biden och 49:e vicepresidenten Kamala Harris kommer aldrig att läcka ut. Det är en fråga om nationell säkerhet som skyddas av mycket hög sekretess.

Amerikanska myndigheter kommer bara visa upp det de vill ska synas utåt efter säkerhetshaveriet den 6 januari då folkmassor stormade och tog över parlamentet. Fem människor omkom och folkvalda tvingades fly.

Presidentvalet i USA 2020

Inför och under installationen på onsdagen kommer militär styrka visas utåt.  Minst 10 000 soldater ur nationalgardet är utplacerade redan helgen före, enligt uppgifter i militärpublikationen Stripes, med nära band till Pentagon.

Men den verkliga omfattningen kommer att vara höljd i dunkel. Enligt amerikanska medier kommer nationalgardet i Washington sannolikt växa till över 20 000 soldater beväpnade med automatgevär M4 och pistoler.

Stora områden runt Vita huset stängs ner helt.

Nationalgardet förbereder sig på våldsamheter vid Capitolium. Foto: Epa, Samuel Corum 13 januari 2021

Till det kommer Secret Service, polis och underrättelse- och säkerhetsorganisationernas personal som med största sannolikhet sätter in allt de kan för att förhindra kravaller eller terroristattentat. I USA finns CIA, FBI, NSA, DIA och så vidare. Bokstavskombinationerna är oändliga.

Myndigheterna fruktar kravaller och attentat i de 50 delstaternas huvudstäder och sätter in skydd även där. CNN uppger att nationalgardet är förberedda på rörbomber och molotovcocktails när presidenteden svärs på trappan nedanför Capitolium.

Efter stormningen av amerikanska kongressen skrev ett antal militärer i den högsta ledningen ett historiskt brev där de ansåg sig tvungna att betona för sina soldater att de ska försvara konstitutionen.

”Varje handling för att störa den konstitutionella processen strider inte bara mot våra traditioner, värderingar och ed; det strider mot lagen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet