”Så fort vi kände att ett gräl i luften tittade vi på affischen”

Publicerad

I dag mötte kosmonauterna som deltagit i det medicinska rymdexperimentet Mars 500 journalister från hela världen på en presskonferens i Moskva. Kosmonauterna släpptes ut i fredags efter att suttit isolerade i över 500 dagar.

Applåder bröt ut när de sex kosmonauterna kom in i salen. De hyllades som superhjältar trots att de aldrig lämnat jorden. Men samtidigt krävs det säkert stålnerver för att stå ut i 520 dagars isolering, utan naturligt dagsljus och med extremt begränsat kommunikation med yttervärlden. Kosmonauterna berättade att när hemlängtan trängde på tog de fram gitarren.

-Vi spelade till exempel Home sweet home med Mötley Crue och Rocket man av Elton John, berättade den franske deltagaren Charles Romain.

Kosmonauterna lämnade sin fiktiva rymdfarkost i fredags, men har av hälsoskäl hållits i karantän på ett sjukhus fram till idag. Det här var deras första möte med omvärlden, efter en kort stund med familjen.

Medan jag väntade på att få en egen intervju med någon av dem stötte jag på vår egen svenske rymdhjälte Christer Fuglesang, som deltagit i projektet genom sitt uppdrag som övervakare.

Han förklarade att det kommer ta lång tid innan man kan analysera ?marsresan? vetenskapligt:

-De viktiga resultaten kommer vi se om ett år, så lång tid kommer det ta att analysera dem. De har samlat enorma mängder data och först nu kan man börja analysera dem. Faktum är att de närmaste månaderna kommer vi fortsätta att ta prover på besättningen, sa Christer Fuglesang som själv gärna hade deltagit i mars 500.

Så var det äntligen min tur att få möta en av hjältarna, som verkade lite omtumlade av all uppmärksamheten kring dem.

-Jag hade inte väntat mig sån uppståndelse, jag trodde inte att projektet var så intressant för omvärden, jo, för dem som jobbar inom rymdindustrin men jag hade aldrig väntat mig ett så stort genomslag. Det är som i en saga!

Suchrob Kamolov tyckte den första tiden av isoleringen var värst, innan han vant sig vid. Han hade väntat sig mer konflikter bland besättningsmännen men lyckades hitta sätt att hålla sams, även när det gnisslade.

-Vi hade en affisch uppsatt på väggen. Så fort vi kände att ett gräl i luften tittade vi på den: En liten fluga blir lätt till en elefant i rymden.

Det första Suchrob Kamolov gjorde när han släpptes ut i fredags var att åka hem till frun och barnen som han inte sett på över ett och ett halvt år.

-Barnen blev så klart glada, men min dotter var missnöjd första dagen. Hon var inte beredd på att vi skulle hållas i karantän. Jag vill ha min pappa hos mig, sa hon.

-Är du beredd att åka till mars?

-När jag får den frågan brukar jag säga så här: Finns rymdfärjan? När svaret är ja på den frågan lovar jag att svara på din.

Elin Jönsson, korrespondent Moskva
elin.jonsson@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mars 500

Mer i ämnet