Rudy Giuliani: ”Twitter tillät någon att invadera min text med ett vedervärdigt anti-president-meddelande.” Foto: TT/Twitter

Så förvandlades presidentens rådgivares Twitter-slarvfel till en anti-Trump-kampanj

Uppdaterad
Publicerad

Rudy Giuliani, president Trumps juridiska rådgivare, råkade glömma ett mellanslag mellan två meningar i en tweet. Ett oskyldigt misstag, kan tyckas – men ett misstag som lämnade öppet mål för Twitters trollare.

”Mueller filed an indictment just as the President left for G-20.In July he indicted the Russians” twittrade Rudy Giuliani, Donald Trumps rådgivare.

Tweeten innehåller ett litet litet misstag – den har inget mellanslag mellan ”G-20”, punkten och ”In”, vilket gör att Twitter automatiskt läser in det som länken G-20.in. Ändelsen .in är internetlandskoden för Indien.

En användare noterade Guilianis miss, och köpte enligt Washington Post raskt upp domänen ”G-20.in”, och fyllde hela sidan med en Trump-kritisk politisk slogan i stora bokstäver. Alla som klickade på länken som Guiliani såg ut att hänvisa till i sin Tweet kom till en sida som anklagade presidenten för förräderi.

”De är medlemmar av anti-Trump-klubben”

När Guiliani upptäckte detta blev han rasande.

”Twitter tillät någon att invadera min text med ett vedervärdigt anti-president-meddelande. Säg inte till mig att de på Twitter inte är engagerade medlemmar av anti-Trump-klubben”, twittrade han.

En talesperson för Twitter dementerade anklagelsen om att de själva lagt in länken, och menade att företaget inte har möjlighet att redigera tweets på detta sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.