Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de tre så kallade ”kamikaze-drönarna” som används i Ukrainakriget. Foto: Tech News/Weapons of the World/AeroVironment

Lista: Se AI-drönarna som används i Ukrainakriget

Uppdaterad
Publicerad

Den minsta drönaren går att bära i en ryggsäck och tar bara minuter att sätta igång. Och de använder sig av artificiell intelligens.

– Den kan flyga in i målet på egen hand, säger Arash Heydarian Pashakhanlou, som forskar om AI och luftburna vapen på Försvarshögskolan i Stockholm.

De nya drönarna går att använda enskilt men också tillsammans med andra i en svärm. Då kan de kommunicera med varandra. Om en drönare hittar ett mål kan den informera andra som är i luften samtidigt.

Drönarna har olika sensorer, en kamera och GPS som gör att den kan hitta och lokalisera mål. De skickar hela tiden information till operatören, som kan välja att avbryta attacken om något oförutsett skulle hända. Enligt tillverkaren går det här att göra bara några sekunder innan attacken.

– Om den till exempel hittar att det finns civila i området, så kan de stoppa attacken, säger Arash Heydarian Pashakhanlou.

Svåra att stoppa

Den minsta varianten av drönare, som enligt flera amerikanska medier har ansiktsigenkänning, kostar omkring 6000 dollar. Det här kan jämföras med de större, traditionella, drönarna Bayraktar TB2 som kostar omkring fem miljoner dollar.

Enligt Arash Heydarian Pashakhanlou öppnar det här nya möjligheter inom krigföringen med drönare i framtiden.

– Om drönarna blir ännu billigare att producera och teknologin går framåt kan man använda ännu större svärmar med kanske 10 000-tals som flyger tillsammans. Då blir de väldigt svåra att stoppa om det inte finns några effektiva motmedel.

I videon ser du mer om de drönare som redan finns i, och är på väg till, Ukraina: Switchblade 300, switchblade 600 och Phoenix Ghost.  

Förtydligande:

Många drönare av typen ”kamikazedrönare” har idag den tekniska kapaciteten att bekämpa mål på egen hand, efter att en operatör startat processen.

I dagsläget är dock operatörer med och kontrollerar händelseförloppet och bekräftar målet. Operatören kan även påverka drönarens agerande. Om operatören till exempel ser att det finns civila i området, så kan den stoppa attacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.