Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är pansarroboten ”Javelin” så effektiv. Se mer om den och andra viktiga vapentyper från kriget i Ukraina. Foto: SVT Grafik/Armies power

Här är vapnet som kan ha förändrat krigets utfall

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har modernare och bättre stridsvagnar än Ukraina. Att slå ut ryska stridsvagnar har därför blivit betydelsefullt för att hejda invasionen.

Ett av de mest kända vapnen är den amerikanska pansarvärnsroboten ”Javelin”. I pro-ukrainska kretsar på nätet har den rentav blivit en symbol för landets motstånd.

Den amerikanska roboten ”Javelin”, som kan slå ut de allra flesta ryska stridsvagnar, är effektiv.

Jörgen Elfving, före detta överstelöjtnant som följer krigets utveckling noga, berättar att det finns en uppgift om att man för en tid sedan avfyrat 112 Javelin.

– Av dem hade 100 haft verkan i målet. Så det är ett ganska gott betyg, konstaterar han.

Men den kostar. Varje robot inklusive ett skott och avfyrningsanordning kostar 178 000 dollar, enligt uppgifter från Pentagon. Det motsvarar över 1,6 miljoner svenska kronor. Varje nytt skott kostar 78 000 dollar.

Samtidigt har även drönare spelat en stor roll, enligt Jörgen Elfving. Både de turkiska drönarna Bayraktar och mindre, obeväpnade, drönare.

Det finns ännu inga rapporter om att de svenska pansarskotten har kommit till användning. De kan slå ut lastbilar eller fordon med lätt bepansring. Mot stridsvagnar är det svårare.

– Det kan gå, om man har tur, och träffar på rätt ställe.

I videon:  Så fungerar de viktigaste vapnen i  Ukrainakriget.

Pansarvärn – (upp­sättning) vapen för bekämpning av bepansrade mål, som stridsvagnar.

Robot -  typ av luft­gående, mer eller mindre själv­styrande vapen eller vapen­bärare. Kallas även missil.

Källa: Svensk ordbok

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.