Ryssland väntas öka offensiven i Donbas: ”Det är det här området man nu satsar på”

Uppdaterad
Publicerad

Mycket tyder på att Ukrainakrigets fokus de kommande veckorna kan komma att skifta allt mer mot östra Ukraina och Donbas-regionen. Både USA och Nato har varnat över vad som väntar för området.

– Ryssland försöker att omgruppera, fylla på och förstärka sin offensiv i Donbas, sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under torsdagen.

Den 25 mars gick Ryssland ut med att man nu fokuserar fullt ut på det man kallar sitt huvudmål, att ”befria” utbrytarrepublikerna Luhansk och Donetsk, som tillsammans utgör området Donbas. Och även fast vissa strider fortfarande sker i exempelvis Kiev-området så tyder mycket på att det håller på att hända.

– De ryska styrkorna verkar nu ha inriktning att anfalla sydost, för att förena sig med styrkorna i Donetsk, säger Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant.

I onsdagens Aktuellt pratade överstelöjtnant Joakim Paasikivi om en möjlig kniptångsmanöver från staden Izium och söderut till Donetsk som skulle bädda för att ta hela regionen. Men samtidigt är det ukrainska motståndet i området tufft.

– Här blir frågan om ryssarna kan komma in med fräscha förband om man nu drar sig ur på andra ställen.

Se kartan över de ryska styrkornas möjliga ”kniptångsmanöver” i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.