Zelenskyj: Ryska styrkor drar sig tillbaka ”långsamt men märkbart”

Uppdaterad
Publicerad

Ryska styrkor fortsätter att dra sig tillbaka från de norra delarna av Ukraina enligt landets president Volodymyr Zelenskyj.

– De lämnar efter sig en fullständig katastrof, säger presidenten i ett videosänt tal natten till lördagen där han samtidigt varnade för att Ryssland kan ha lämnat kvar minor i civila områden.

Ukrainas militär uppger att man har återtagit kontrollen över 30 militära soldatposteringar i Kiev och Tjernihivregionen, rapporterar The Guardian.

President Volodymyr Zelenskyj säger i ett tal att ryska trupper ”sakta men märkbart” förflyttar sig från de norra delarna av landet.

Det brittiska försvarsdepartementet uppger att ryska styrkor tycks ha dragit sig tillbaka från flygplatsen i Hostomel nordväst om huvudstaden Kiev.

Samtidigt uppmanar Zelenskyj den ukrainska befolkningen till försiktighet eftersom det kan finnas stora mängder minor som lämnats kvar i dessa områden och att det fortfarande finns risk för beskjutning.

Ryska attacker

Zelenskyj varanade även i sitt tal för att situationen i östra Ukraina är fortsatt extremt svår och att hårda strider i Donbas och Kharkiv väntar.

Under lördagsmorgonen kommer rapporter om att ryska styrkor har genomfört raketattacker mot Poltava och Kremenchuk  i centrala Ukraina. Bland annat ska bostadshus och infrastruktur ha träffats av beskjutningen, rapporterar Reuters.

Zelenskyj tog även upp den humanitära situationen i den belägrade staden Mariupol i sitt tal och säger att omkring 3 000 personer har lyckats evakueras från staden.

På fredagskvällen uppgav  Internationella rödakorskommittén (ICRC) att en evakuering från staden inte varit möjlig att genomföra, men att 2 000 personer på egen hand hade lyckats lämna staden. Det är oklart om de räknas med bland de personer som Zelenskyj talar om.

Enligt lokala myndigheter har minst 5 000 människor dödats i Mariupol. Uppskattningsvis 170 000 personer är kvar i staden. De har ingen eller bristfällig tillgång till vatten, mat och elektricitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.