Så fungerar en termobarisk bomb: ”Uppstår ett vakuum”

Uppdaterad
Publicerad

En raket laddad med brännbart pulver sätter eld på luften och skapar en förödande tryckvåg. Termobariska vapen uppges nu användas av båda sidor i Ukrainakriget.

– När själva tryckvågen försvinner uppstår ett vakuum. Det är det som gör att de kallas för vakuumbomber, säger Rein Pella, lärare på Försvarshögskolan, till SVT Nyheter.

Ryssland har själva uppgett att de använt sig av så kallade termobariska vapen under kriget i Ukraina. På torsdagen rapporterade The Times att den ukrainska militären lagt beslag på ett av de ryska vapensystemen och sedan använt detta mot ryssarna.

– Det tvivlar jag inte en sekund på, säger Rein Pella.

Kriget i Ukraina

Vapensystemet, som inte är olagligt enligt Genèvekonventionen, utvecklades på 80-talet av Ryssland.

Det går att använda i flera olika former, som pansarskott, granatkastare, pansarvärnsrobotar och artilleri.

– Artilleripjäserna är extra elaka eftersom det är ett stort ytmålsvapen som har hundra gånger större sprängkraft än de enskilda raketgevären, säger Rein Pella.

Skapar ett vakuum

Vapnen är mycket effektiva mot mål som befinner sig i eller omkring byggnader. Detta på grund av att tryckvågen som uppstår på ett effektivt sätt tar sig in i svåråtkomliga utrymmen.

Raketerna är fyllda med en sprängladdning och ett brännbart pulver.

– När man spränger mittensprängladdningen hettar man upp pulvret så att det sprids ut. I och med att det är så pass varmt så börjar det brinna i luften. Då får man en väldigt stor hetta och en stor tryckvåg, säger Rein Pella.

– När själva tryckvågen försvinner uppstår ett vakuum. Det är det som gör att de kallas för vakuumbomber. Du utsätts för ett undertryck som gör att du kan få skador på lungor och trumhinnor.

Förvånad över användningen

Bilder från kriget visar ofta hur de termobariska raketerna avfyras via det rörliga vapensystemet TOS-1A. Men dess användning i Ukraina förvånar Rein Pella.

– Raketartilleriet är mer ett genombrottsvapen för att anfalla genom en försvarslinje. Då radar man upp ett antal pjäser och skjuter så att man förintar ställningen, sedan kan man anfalla med pansarförband genom hålet man slagit, säger han.

– Här har man valt att dela ut en vagn till varje förband. Förbandscheferna vet säkert inte ens vad detta är. På alla bilder ser man att en vagn framrycker själv. De har säkert lyckats terrorisera folk med det, men de har absolut inte fått en avgörande betydelse. Man har använt vapnet helt fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet