Arkivbild av det ryska termobariska vapnet TOS-1A Solntsepyok under en miltärövning 2015. Foto: AP arkivbild

Uppgift: Ukraina erövrade ryska termobariska vapen och använde dem mot rysk militär

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska The Times rapporterar att ukrainsk militär har beslagtagit en rysk avfyrningsramp för termobariska vapen och använde dem mot invaderande rysk militär i östra Ukraina.

Dan Smith, chef för fredsforskningsinstitutet Sipri, bedömer uppgiften som trovärdig.

Termobariska vapen benämns även vakuumbomber då de suger syret ur omgivningen och explosionen varar längre än ”vanliga” explosioner. De beskrivs ofta som mycket obarmhärtiga vapen.

Sergej Bratchuk, ukrainsk talesperson för regionen Odessa, säger att ett TOS-1A vapensystem – som tidigare upptäckts i ryska militärkonvojer under det misslyckade anfallet mot Kiev – har avfyrats mot ryska trupper nära Izyum i östra Ukraina, enligt The Times.

Kriget i Ukraina

Den brittiske experten Dan Smith, chef för Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri, säger att det går inte att avgöra om uppgiften är sann. Men han bedömer det som troligt att Ukraina erövrat de ryska vapnen och använt dem.

– Det är trovärdigt. Det är inte svårt att tro att när ryska styrkor drog sig tillbaka, tog ukrainska styrkor en eller några i tillräckligt bra skick för att kunna användas, säger Dan Smith till SVT.

Han fortsätter:

– TOS-1A är specialiserad för att avfyra ett termobariskt vapen och jag har inte sett referenser till att den kan avfyra andra typer av projektiler.

Termobariska vapen har använts av Ryssland bland annat mot mål i Ukraina, men även amerikansk militär har använt sådana vapen mot taliban- och al-Qaida-baser i grottor i Afghanistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet