Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de tre metoderna som används för att ryssarna ska tro på propagandan. Foto: SVT

Så här styr Kreml det ryska språket

Uppdaterad
Publicerad

“Rysk propaganda” är ett uttryck som används allt mer. Men vad betyder det egentligen? Antropologen Alexandra Archipova har studerat hur den är uppbyggd.

– Det är mycket billigare få människor att blunda för det som sker, än att döda dem. Det är syftet med propagandan, säger Alexandra Archipova.

Propaganda går ut på att övertyga människor om att de styrandes världsbild är den rätta. Alexandra Archipova säger att det görs i Ryssland med hjälp av språkliga manipulationer som började långt innan den fullskaliga invasionen. Det ryska språket förändrades redan 2012 när Putin kom tillbaka som president och den ryska politiken hårdnade genom att det fria ordet förbjöds och politiska fångar blev allt fler.

Alla ska tro att allt är bra

Strax innan pandemin bröt ut införde inrikesministeriet ett så kallat “regim av välstånd”. Det innebär att statskontrollerade medier ska få sin publik att tro att allt i Ryssland är bra.

– Folk ska inte oroa sig och det uppnås genom att man förbjuder all negativ nyhetsrapportering kring regeringen, den politiska eliten, politikerna, parlamentet och regionala styren, säger Alexandra Archipova.

I stället lyfter statskontrollerade medier fram allt positivt som sker i Ryssland. Samtidigt beskrivs Ukraina och hela västvärlden som något farligt och omänskligt.

Från Kreml till redaktionerna

Nyheter som det ryska folket får ta del av styrs direkt från presidentadministrationen genom så kallade ”metoditjki”. Det är dokument som dagligen går ut till alla redaktörer på statskontrollerade medier som beskriver hur en nyhet ska belysas. Där står även vilka nyheter som ska ignoreras och vad som ska få extra utrymme.

“Dödar det civila samhället” 

Propagandans språk är inte ofarligt, menar Archipova. Även om människor är emot kriget och det som propagandan försöker mata dem med skapas ett slags dubbeltänkande. 

– Hemma talar vi med våra barn om att kriget är hemskt och sen lär sig barnen i skolan att Ryssland håller på att rädda världen. Ett barn som växer upp i ett sånt system lär sig att allt inom politiken är smutsiga affärer och ett sånt dubbeltänkande dödar det civila samhället. Det är orsaken till varför många ryssar inte protesterar, säger Alexandra Archipova.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.