Så kom parterna i Norwegian-konflikten överens

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna mellan flygbolaget Norwegian och fackförbundet Parat har pågått i dygn. I dag kom parterna till slut fram till en lösning.

Det såg ut som att de inte skulle komma överens. Men i kväll kom beskedet om att de två parterna i konflikten, pilotfacket och flygbolaget Norwegian, kommit fram till en lösning. För att kunna göra det fick bägge parter gett efter för tidigare krav.

Det största kravet från pilotfackets sida har varit att piloterna ska omfattas av ett kollektivavtal med moderbolaget Norwegian Air Shuttle (NAS), istället för koncernens olika dotterbolag.

Norwegianstrejken

”De skandinaviska piloterna har fått ett nytt kollektivavtal med villkor som fortfarande är bland de bästa i branschen. Avtalet har ingåtts med pilotbolagen de nu är anställda i”, skriver Norwegian i ett pressmeddelande.

Hårda förhandlingar

Från fackförbundet Parats sida säger man att förhandlingarna har varit krävande, men att man nu är nöjda med det avtal som slutits.

Det blev inget kollektivavtal med moderbolaget, men en treårig anställningsgaranti som skyddar mot eventuella nedskärninganr – och kollektivavtal med de olika dotterbolagen som piloterna är anställda i.

– Vi har fått gehör för våra primära krav med en tillräcklig rättslig bindning till moderbolaget. Det är inte ett kollektivavtal, men en bindning mellan NAS (Norwegian Air Shuttle) och piloterna som säkerställer att det är de som kommer att flyga dessa flygplan i Skandinavien, säger Hans-Erik Skjäggerud vid fackförbundet Parat, till NRK.

Piloterna fick däremot ge med sig vad gäller arbetsgivarens krav på flexiblare arbetstid och sämre ersättning för piloter som får sin licens indragen. Piloter under 50 år får dessutom en premiebestämd pension, istället för en förmånsbestämd.

Så ser de nya villkoren ut:

Norwegian har gått med på:

  • En tre års jobbgaranti, som enligt fackförbundet Parat ger dem en ”nödvändig koppling” till moderbolaget Norwegian Air Shuttle.
  • Likvärdiga avtal för piloter i hela Skandinavien
  • Likvärdiga karriärmöjligheter

Fackförbundet Parat har gått med på:

  • En övergång från förmånsbestämd pension till premiebestämd pension, samt stängd förmånsbaserad pension för de som har 15 år eller mindre kvar till pensionen
  • En sämre försäkring
  • Flexiblare arbetstid
  • Att piloterna inte har någon permanent koppling till moderbolaget Norwegian Air Shuttle

Källa: VG

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norwegianstrejken

Mer i ämnet